Auran traktorikirkossa toivottiin suotuisia kelejä

0
Juha Vanhatalo ja Janne Heikola juttelivat Prunkkalan Poikettavan pihamaalla. Hetken aikaa tapahtumasta näytti tulevan Ford-kirkko, mutta sitten muitakin traktoreita saapui paikalle. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Aurassa on jo parinkymmenen vuoden ajan ollut tapana järjestää keväisin traktorikirkko.

–Monella viljelijäjärjestöllä on tapana järjestää kylvöjen siunaus joko juuri kylvöjä ennen tai juuri kun kylvö on orastunut. Me olemme puolestaan kokoontuneet Prunkkalan Poikettavan pihalla Auran kirkon vieressä nyt pari kolme kertaa. Aikaisemmin kokoonnuttiin Nuortentalolla. Mutta joka tapauksessa tästä on hyvä aloittaa kevään kylvötyöt, kertoi Auran Maamiesseuran puheenjohtaja Janne Heikola.

Traktorikirkon takana olivat Maamiesseuran lisäksi MTK-Aura ja Liedon seurakunta.

–Aiemmin pyhäpäivä oli pyhäpäivä. Ehkä sitä sai papilta luvan puintiaikaan olla pois kirkosta, mutta kyllä minä muistin pienenä poikana, että sunnuntaisin oikeasti pyhitettiin lepopäivä. Nykyään on vähän erilainen meno, mutta tällaisilla traktorikirkkoperinteillä on merkitystä, muisteli MTK-Auran puheenjohtaja Juha Vanhatalo.

Vaikeita aikoja

Vaikka traktorikirkossa siunattiin tulevat kylvöt, tulevien satojen epävarmuus puhutti kovasti kirkonmäen vieressä.

–Todella tarkkaan pitää pohtia, että mikä oikeasti kannattaa. Moni meni ostamaan tuotantopanokset kalliina aikana ja nyt hinnat ovat laskeneet ja korvaukset pysyneet alhaalla. Olen hieman sellaista kuullut, että parhaimpia peltoja viljeltäisiin ja niihin sitten panostettaisiin. Muita peltoja pidettäisiin hiilinieluina, Heikola pohdiskeli.

–Ihmisten täytyisi kuitenkin joka päivä syödä ja kotimainen ruuan alkutuotanto on ihmisille tärkeää. Vaikeiden päätösten eteen silti joutuu tosi moni. Paljon on merkitystä nyt silläkin, millainen kesä tulee. Tässä on ollut muutamat huonot vuodet säidenkin suhteen takana, Heikola harmitteli ja toivoi kovasti suotuisia kelejä kasvukaudelle.
Tuomas Honkasalo