Keskustalla pohdinnan paikka

0

Kokoomus voitti eduskuntavaalit ja oli Auranmaallakin vahva, mutta suurin mannerlaattojen liikahdus nähtiin kuitenkin siinä, että perussuomalaisilta onnistui se, mistä keskusta on pitkään haaveillut: rakentaa puolue, joka on suosittu sekä maaseudulla että kaupungeissa.

Auranmaalla perussuomalaiset olivat ykkösiä Aurassa, Marttilassa ja Pöytyällä. Koskella ja Oripäässä keskusta säilyi suurimpana, mutta menetti roimasti asemiaan. Samantapaista liikettä kuin Auranmaalla nähtiin muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Pohjois-Suomen perinteisillä keskusta-alueilla perussuomalaisten rynnistys oli vahva.

Keskustassa mietitään varmasti nyt kuumeisesti, miten omaa politiikkaa pitäisi muuttaa, jotta se puhuttelisi perussuomalaisiin siirtyneitä. Mietittävää puolueessa riittää myös hallitukseen menon suhteen. Keskustassa on varmasti suurta halua jäädä oppositioon kasvattamaan kannatusta. Toisaalta keskustan neuvotteluasetelma on erinomainen. Hallituksen kokoaminen tulee olemaan erittäin vaikeaa ja voi olla, että ilman keskustaa ei maahan saada enemmistöhallitusta lainkaan. Ei varsinkaan, jos keskusta pitää kantansa, että nykypohja ei kelpaa ja rkp omansa, ettei se lähde hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa.

Voitosta huolimatta tilanne ei ole helppo perussuomalaisillekaan. Puolue asettuu huonosti vasemmisto-oikeisto-akselille eikä porvarihallituksen meno ollut Sipilän kaudella puolueen kannattajille mieleen.