Siikarlan veljekset pääsivät jo hommiin – Kevätkylvöt alkuun normaalia aikaisemmin

0
Juho ja Kustaa Siikarla pääsivät tänä vuonna kylvöhommiin pari viikkoa normaalia aikaisemmin. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Suutarla. Kevätkylvöt on saatu alkuun lähes kolme viikkoa normaalia aikaisemmin. Esimerkiksi Kustaa Siikarla pääsi aloittamaan kevätkylvöt jo kuluvan viikon maanantaina. Perinteisesti kylvöjä on aloitettu äitienpäivän tienoilla.

Tunnelmat kylvöille lähdettäessä ovat Siikarlan mukaan huomattavasti paremmat kuin vuosi sitten.

–Silloin kaikki tuntui hyvin epävarmalta. Huolta oli niin viljan hinnan kuin broilerinkin hinnan kehittymisestä. Lannoitteiden hinta ja saatavuus oli myös kysymysmerkki, Kustaa Siikarla kertoo.

Siikarlan broileritila on Suomen suurimpia, lintuja on noin 250 000. Lintujen suuren määrän vuoksi Siikarla paitsi viljelee paljon viljaa, myös ostaa sitä paljon.

–Viljan ostajan kannalta olisi tietysti hyvä, että hinta olisi alhainen, mutta ihan niin se ei mene. Kokonaisuuden kannalta järkevintä olisi, että sekä viljan että lihan hinta olisi riittävän korkealla tasolla, Siikarla sanoo.

Ennakointi hankalaa

Viime vuonna tuotantopanokset nousivat nopeasti ja rajusti, mutta lihan hinta ei heti seurannut perässä.

–Teollisuus ja kauppa tulivat silloin vastaan. Varmaan sielläkin nähtiin, että tilanne oli tuottajien kannalta kohtuuton.

Asioiden ennakointi on kuitenkin edelleen hankalaa. Esimerkiksi nyt käytettävät lannoitteet Siikarla osti jo viime kesänä hinnalla, joka oli nykyhintoja korkeampi.

Mukaan on tullut myös uusi tekijä, mihin Siikarla ei ole tottunut: korko.

–Olen aikaisemmin elänyt vain nollakorkojen aikaa. Viimeisen viiden vuoden aikana tilalla on investoitu paljon, joten korkotasolla on nyt suuri merkitys, Siikarla sanoo.

Myös työvoiman saatavuus on tilalla iso asia ja siihen vaikuttaa myös maailmantilanne. Tilalla on ukrainalaisia työntekijöitä, joista osa lähti viime vuonna Ukrainaan ja työvoimasta tuli pulaa.

–Osaavia työntekijöitä on vaikea saada. Työntekijöiden koulutukseen ja viihtymiseen pitää panostaa, sillä on suuri merkitys töiden sujumisen kannalta, Kustaa Siikarla sanoo.

Työntekijät tärkeitä

Työntekijöiden merkitys on korostunut paitsi tilakoon kasvamisen myötä, myös siksi, että kolmekymppinen Siikarla lähestyy työtä eri näkökulmasta kuin vaikkapa isänsä Jarmo Siikarla.

–Ennen tehtiin työt mahdollisimman pitkälti itse ja katsottiin sitten, jääkö aikaa muuhun. Nyt pyrin järjestämään työt niin, että aikaa jää muuhunkin kuin työntekoon, Kustaa Siikarla tiivistää.

Muutos perheviljelmästä useita ulkopuolisia työllistävään yritysmuotoiseen viljelyyn on vaikuttanut myös siihen, mitkä asiat tuottavat työssä iloa.

–Hyvä päivä on sellainen, kun hommat sujuvat, työntekijät pysyvät ja heidän kansaan on hyvä meininki. Huonompi päivä taas on sellainen, kun koneet hajoilevat, kaverit menevät jokilaivalle ja itse menen töihin, Kustaa Siikarla naurahtaa.

Säillä on suuri merkitys myös viljelijän mielialaan.

–Nyt kun kylvöt on saatu ajoissa käyntiin ja pystyy paremmin ennakoimaan asioita, on hyvä tunnelma lähteä pellolle, Kustaa Siikarla sanoo.