Kunnantalo on vaikea myyntikohde

0

Pöytyän kunnan suunnitelma myydä Yläneen vanha kunnantalo on herättänyt paikkakunnalla kiivasta vastustusta. Se ei yllätä, sillä vuonna 2009 tehdystä kuntaliitoksesta lähtien Yläneellä on asunut pelko siitä, että Yläne jää kolmesta kunnasta muodostuneella Pöytyällä mopen osalle.

Yläneellä ei välttämättä kannattaisi ainakaan vielä olla kovin alla päin. Kunnantalo varmasti laitetaan myyntiin kesäkuun lopussa niin kuin valtuusto alunperin päätti. Kokonaan toinen asia on, mitä sen jälkeen tapahtuu. Vanhat kunnantalot on yleensä tehty alunperinkin kunnantaloiksi ja niiden myyminen tai muuntaminen on osoittautunut vaikeaksi, vaikka kyseessä olisi rakennuksena varsin jykeväkin kokonaisuus, niin kuin asian laita Yläneelläkin on.

Todennäköisesti myös Yläneen vanhan kunnantalon myyminen osoittautuu hankalaksi. Kunnassa kannattaisikin jo nyt miettiä, miten talon kanssa toimitaan sinä aikana kun se on myynnissä. Aika voi olla pitkäkin. Ilman käyttöä rakennusta ei kannata jättää.

Tyhjien kiinteistöjen ongelma ei tule Pöytyällä paranemaan vaan pahenemaan, sillä kolmen vuoden siirtymäkauden jälkeen niin Pöytyällä kuin muuallakin on todennäköisesti useita tyhjäksi jääneitä sote-kiinteistöjä.

Siinäkin tapauksessa, että talo menisi kaupaksi ja sille löytyisi järkevää käyttöä, saattaa olla että siihen tulee toimintaa, joka hyvinkin hyödyntää paikkakuntaa ja elävöittää keskustan ilmettä. Kävipä asiassa niin tai näin, Yläneellä kannattaa suunnata energia siihen, että Luontokapinetin rakennuksille olisi nykyistä enemmän käyttöä.