Perussuomalaiset nousi kärkeen Marttilassa

0
Eduskuntavaalit. Kuvituskuva. Kuva: AVL:n arkisto

MARTTILA. Perussuomalaiset nousi keskustan ohi Marttilan suosituimmaksi puolueeksi. Perussuomalaisia kannatti 31,8 prosenttia äänensä antaneista. Kannatus kasvoi 1,5 prosenttiyksikköä.

Keskustaa kannatti 25,6 prosenttia äänestäjistä. Keskustan kannatuksen lasku kiihtyi edellisistä eduskuntavaaleista ja puolue menetti nyt kannatustaan 7,3 prosenttiyksikköä. Viime vaaleissa kannatus laski 4,3 prosenttiyksikköä.

Kokoomus kasvatti kannatustaan perussuomalaisia enemmän, mutta jäi edellisten vaalien tapaan Marttilan kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi. Kokoomuksen kannatus oli nyt 19,8 prosenttia ja kannatuksen kasvu 4,5 prosenttiyksikköä.

Sosiaalidemokraattien kannatuksen kasvu jatkui. Puolueen kannatus oli nyt 8,5 prosenttia ja kannatuksen kasvu 0,7 prosenttiyksikköä. Viime vaalien toinen voittaja vasemmistoliitto sen sijaan menetti kannatustaan. Vasemmistoliittoa kannatti nyt 5,1 prosenttia marttilalaisista äänestäjistä (-2,1).

Kristillisdemokraatteja kannatti 2,6 prosenttia äänestäjistä (+1,6). Liike nyt sai 2,3 prosentin kannatuksen (+2,3) ja vihreät 2,0 prosentin kannatuksen (+/- 0). Yhdeksän ryhmän kannatus jäi alle prosenttiyksikön.

ÄÄNIKUNINGAS oli edellisten vaalien tapaan Marttilan oma mies, perussuomalaisten Lauri Heikkilä, joka kuitenkin menetti kannatustaan. Heikkilä sai nyt 152 ääntä, kun edellisissä vaaleissa äänisaalis omasta kunnasta oli 173 ääntä.

Toiseksi eniten ääniä keräsi ministeri Annika Saarikko (95), joka todennäköisesti peri muutamia ääniä viime vaalien Marttilan kakkoselta mutta nyt ehdokkuudestaan luopuneelta Esko Kivirannalta.

Marttilan toisen oman ehdokkaan Olli-Pekka Aallon (kesk.) äänisaalis oli 65 ääntä. Aalto sai edellisiin vaaleihin verrattuna pari lisä-ääntä marttilalaisilta.

Runsaasti ääniä keräsivät myös Ville Tavio (ps., 63) ja Petteri Orpo (kok., 52). Tavion marttilalaisilta saama äänimäärä oli tismalleen sama kuin edellisissä vaaleissa, Orpo kasvatti hieman äänisaalistaan.

Marttilalaisten äänestysinto kasvoi hieman. Ääntään käytti nyt 74,5 prosenttia äänioikeutetuista, kun edellisissä eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 74.