Tunteet kuumenivat lehterillä – Valtuusto äänesti ja hautasi yläneläisten kunnantaloaloitteen

0
Pöytyän kunnanvaltuuston kokouksessa oli paikalla myös poikkeuksellisen paljon lehteriyleisöä. Kunnanvaltuuston päätös haudata Yläneen kunnantaloa koskeva kuntalaisaloite ei ollut Yläneeltä saapuneen yleisön mieleen.

PÖYTYÄ. Lehtereille saapuneet yläneläiset joutuivat pettymään Yläneen kunnantalon säilyttämisen puolesta tehdyn kuntalaisaloitteen käsittelyyn Pöytyän kunnanvaltuustossa. Valtuusto päätti äänestyksen jälkeen, äänin 25–10, ettei aloite anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

–Häpeä. Tämä on syy muuttaa pois Pöytyältä, eräs kuulolla olleista protestoi.

Aloitteessa vedottiin sen puolesta, että Yläneen kunnantalo säilytettäisiin kunnan omistuksessa kuntalaisten käytössä (AVL 24.3.2023). Asiaa valmistelleen hallintojohtaja Jussi Heinosen mukaan aloitteessa ei tuotu esiin sellaisia toimitila- ja kiinteistöstrategian sisältöön vaikuttavia seikkoja, jotka eivät jo olisi olleet valtuuston tiedossa sen hyväksyessä strategiaa.

Aloitteen hautaaminen tarkoittaa, että toimitila- ja kiinteistöstrategiassa määrätyt toimenpiteet pysyvät voimassa. Kunnanvaltuusto on päättänyt, että kunnantalo myydään, mikäli kesäkuun loppuun mennessä ei ole löytynyt vuokralaisia, joilta saaduilla vuokratuloilla saataisiin katettua 80 prosenttia kiinteistön kuluista (AVL 2.12.2022).

–Hinta-arvioita tai muita linjauksia mahdollisen myynnin suhteen ei ole tehty, Heinonen kertoo.

MATTI RAJALA (vas.) teki kunnanvaltuustossa muutetun päätösehdotuksen. Rajala esitti, että kuntalaisaloitteen tuoma huoli otetaan huomioon ja kunnassa ryhdytään kuntalaisaloitteessa ehdotettuihin toimiin.

–Yläneellä yhdistys ja vapaaehtoistoiminta on vilkasta. Meidän päättämässä asemassa olevien pitäisi tukea tällaista toimintaa. Tämähän tuo suoraan elinvoimaa ja positiivisuutta kuntaan, mitä me tarvitsemmekin.

–Meidän pitää myös kehittää jokaista kunnan taajamaa omien vahvuuksiensa mukaan ja Yläneellä yhteisöllisyys on yksi niistä, Rajala sanoi ja ehdotti, että Yläneen kunnantalosta tehtäisiin vastaavantyyppinen koko kylän oma olohuone kuin Aurassa toimiva Auraamo.

Rajalan muutosesitystä seurasi neuvottelutauko ja muutamia puheenvuoroja, joissa kannatettiin Rajalan esitystä ja muistutettiin muun muassa kunnan velvollisuudesta edistää kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Pohjaesityksen kannalla olleet eivät perustelleet kantojaan.

Äänestyksessä kokoomuksen edustajat sekä perussuomalaiset Farid Haralan varajäsenenä kokoukseen osallistunutta Lea Simolaa lukuun ottamatta olivat pohjaesityksen kannalla. Keskustan ja sosiaalidemokraattien kannat jakautuivat kahtia yläneläisten edustajien kannattaessa Rajalan esitystä.


NÄIN ÄÄNESTETTIIN

Pohjaesityksen kannalla: kokoomuksen Ulla-Riitta Arvola, Matti Kaurila, Sanna Pitkänen, Ilkka Rantala, Joonas Rantala, Terhi Saarijoki, Jouni Tammelin, Aarno Toivonen, Esko Tuuppa, Janne Vainikkala ja Pentti Wärri, perussuomalaisten Hanna Jaakola-Siimes, Pasi Kahari, Tommi Lehtonen, Petri Pasanen ja Juha Pihtilä, keskustan Soile Anttila, Antti Keskitalo, Vilja Lahti, Hilkka Lindgren, Marika Loponen, Marianne Raiko ja Marja-Liisa Virtanen sekä sosiaalidemokraattien Ari Hellstén ja Satu Parkkila.

Muutosesityksen kannalla: vasemmistoliiton Matti Rajala, vihreiden Karri Kinisjärvi, keskustan Minna Kajander-Aalto, Timo Lehtovuori, Sanna Mattila, Lauri Ojala ja Veikko Niittymaa, kristillisdemokraattien Sinikka Hutko, sosiaalidemokraattien Outi Broux sekä perussuomalaisten Lea Simola.