Vauhtia tonttikauppaan

0

Pöytyän kunta ei myynyt viime vuonna yhtään omakotitonttia. Tilanne oli sama myös esimerkiksi Marttilassa. Nihkeys koskee nimenomaan tonttikauppaa. Vanhat asunnot kyllä käyvät kaupaksi.

Pöytyällä on ilahduttavasti tartuttu haasteeseen ja pyritty vauhdittamaan tonttikauppaa alennuskampanjalla. Harmillisesti kiinnostus ei ainakaan vielä ole muuttunut kaupoiksi.

Yksi ongelma on varmasti se, että tiukentuneen sääntelyn vuoksi lainan saanti voi olla monelle hakijalle hankalampaa kuin aikaisemmin. Uusia tuulia tarvittaisiin myös rakennusten suunnittelussa. Halutessaan uudiskohdetta harkitsevalla pitäisi olla mahdollisuus valita itselleen myös nykysuuntausta huomattavasti pienempi ja edullisempi ratkaisu.

Auranmaan väkiluku on laskussa. Tonttikaupan elpyminen ja uusien asukkaiden houkuttelu ovat avainasemassa, että alueen elinvoima säilyy. Kyse on osaksi markkinoinnista. Sitä pitää tehostaa ja suunnata nimenomaan alueen ulkopuolelle uusien asukkaiden houkuttelemiseksi. Maaseutu kyllä kiinnostaa kaupungeissa monia, mutta hyppäys voi esimerkiksi liikkumisesta aiheutuvien kulujen vuoksi tuntua suurelta.

Viestinnässä kannattaakin painottaa sitä, että asumisen hinta on maalla edullisempi, joten rahaa jää enemmän muihin asioihin kuten pitkien välimatkojen vuoksi aiheutuviin liikennekuluihin.

Tärkeintä olisi muutenkin saada viesti perille siitä, että maaseudulle muuttaminen tuo elämään monien kaipaamaa luonnonläheisyyttä ja yhteisöllisyyttä.