Yläneen yhdistysväki tahtoo entisestä kunnantalosta vapaa-ajankeskuksen – Valtuusto käsittelee taloa koskevaa aloitetta maanantaina

0
Yläneellä toimivien yhdistysten edustajat kokoontuivat tiistaina Yläneen entiselle kunnatalolle keskustelemaan talon ja kotiseudun tulevaisuudesta.

YLÄNE. Pöytyän kunta aikoo selvittää Yläneen entisen kunnantalon käyttötarpeen kesäkuun loppuun mennessä. Yläneläiset yhdistysaktiivit toteavat, että luotettava selvitystyö edellyttää kunnollista tilastointia tilojen käytöstä ja tätä nykyä kaikista käyttäjistä ei heidän mukaansa jää merkintöjä.

Kunnan nettisivulla olevan varauskalenterin perusteella entisellä kunnantalolla kokoontuu säännöllisesti teatteri sekä jumpparyhmä. Vakivuorojen ohella kalenterissa on varauksia kuudelle muulle toimijalle. Yhdistysaktiivit kertovat, että entisellä kunnantalolla kokoontuu lisäksi toista kymmentä aktiivista käyttäjäryhmää.

Yhdistysväki vaatii Pöytyän kuntaa helpottamaan entisellä kunnantalolla olevien kokoustilojen saatavuutta ja ryhdistäytymään tilastoinnissa. Kunnan tulisi huomioida myös, millainen merkitys torivahdilla on talolle ja sen käyttäjille.

Yhdistysten edustajien mukaan käytäntö on, että torivahti avaa vapaaehtoistyönään entisen kunnantalon ovet, mikäli sitä keksitään häneltä pyytää. Torivahti on kunnan palveluksessa vain lauantaisin, viisi tuntia kerrallaan, eikä hänen tehtävänään ole pitää kirjaa talon käytöstä.

Valtuuston vaade on kohtuuton

Pöytyän kunnanvaltuusto saa maanantaina eteensä yläneläisten lähettämän kuntalaisaloitteen. Siinä ehdotetaan, että Yläneen entinen kunnantalo säilytetään kuntalaisten käytössä.

Viime maanantaina kokoontunut kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle, ettei aloite anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Yläneläisiä kauhistuttaa kunnanvaltuuston viime vuoden lopulla tekemä päätös myydä entinen kunnantalo, mikäli 80 prosenttia kiinteistön vuotuisista kuluista ei saada katettua vuokratuloilla. Rakennuksen ylläpitokustannukset nykyisellä käyttöasteella ovat noin 21 000 euroa vuodessa.

Yläneläinen kunnanvaltuutettu Lauri Ojala (kesk.) pitää vaadetta kohtuuttomana.

Hänen mielestään olisi fiksua, jos Pöytyän kunta maksaisi jatkossakin rakennuksen lämmitys-, sähkö- sekä vesikulut ja kolmannen sektorin toimija ottaisi vastuulleen rakennuksen hoitamisen.

Yläneen kyläyhdistyksen Katja Mahal on luottavainen, että mahdolliset remontit sekä rakennuksen soveltaminen uuteen käyttöön olisi mahdollista tehdä EU:n maaseuturahaston turvin Leader-rahoituksella, mikäli talon käyttö olisi pääosin yleishyödyllistä.

Mahal muistuttaa yhdistysten taloudellisten resurssien olevan niukkoja. Esimerkiksi 1 000–2 000 euron vuotuinen vuokrakulu on monelle ilmaista toimintaa tarjoavalle toimijalle mahdottoman kova summa.

Sydän on torin laidalla

Yläneen Eläkkeensaajien Simo Rantanen luottaa Pöytyän kunnan saavan rahoilleen kunnon vastineen, mikäli se kantaa jatkossakin osansa entisen kunnantalon säilyttämisestä. Siellä kun on esimerkiksi pienryhmä- ja vertaistukitoimintaan sopivia huoneita.

– On hyvä muistaa, että kunnan tehtävä väestön perushyvinvoinnin turvaajana vahvistuu sote-uudistuksen myötä entisestään ja kolmannen sektorin toimijoilla on siinä tärkeä osansa, Rantanen lisää.

Yläneen kotiseutuyhdistyksen Arimo Helmisaaren mukaan kunnantaloasiassa mitataan ennen kaikkea sitä, paljonko Pöytyällä arvostetaan kuntalaisten mielipiteitä.

– Talossa olevat perustoiminnot menetettäisiin, jos talon myytäisiin. Siinä oleva väestönsuoja on tärkeä tukikohta kriisitilanteissa. Yläneen kunnan arkisto on pitäjän historian hiljainen todistaja. Arkiston siirtäminen Kyrön tai Riihikosken arkistoihin merkitsee arkistomateriaalien katoamista. Lisäksi tutkijoiden olisi paljon vaikeampi tehdä paikallista tutkimustyötä jatkossa, Helmisaari jatkaa.

Kunnanvaltuusto on päättänyt tarjota Luontokapinetin rakennuksia yhdistysten käyttöön. Luontokapinetti on Helmisaaren ja muiden yhdistysten edustajien mielestä tärkeä, mutta torin laidalla oleva, helposti saavutettava kunnantalo on paikkakunnan sydän.

Osa yläneläisistä yhdistyksistä kokoontuu osuuspankin kerhohuoneessa. Näin toimivat lähinnä sellaiset yhdistykset, jotka ovat pankin asiakkaita.

Palvelupiste olisi tarpeen

Kuntapolitiikassa pitkään mukana ollut Mirjami Flemmich kokee Pöytyän kunnan pettäneen yläneläiset.

– Liityttäessä Pöytyään luvattiin, että kaikkia kolmea kuntakeskusta kehitetään tasavertaisesti. Näin ei ole käynyt. Nyt yritetään heikentää Yläneen alueen toimintaa myymällä kuntalaisten kokoontumistila, Mirjami Flemmich moittii.

Arimo Helmisaaren mielestä Pöytyän kunnan kannattaisi harkita palvelupisteen pitämistä entisellä kunnantalolla. Siten asukkaat voisivat kokea tulevansa kuulluiksi ja se olisi Pöytyän markkinointikanava esimerkiksi kesäasukkaiden suuntaan, jotka suven myötä tuplaavat Yläneen 2 000 asukkaan väkiluvun.

Yhdistysaktiivit ovat yksimielisiä, että entinen kunnantalo -nimityksestä olisi päästävä eroon, jos talo jää kuntalaisten käyttöön.

– Nimi voisi olla Yläneen vapaa-ajan keskus, Simo Rantanen esittää.


Kokoustiloja Pöytyällä

* Yläneen Luontokapinetin viereinen Soppala sekä nuorisotila ovat yhdistysten käytettävissä.
* Yhdistykset voivat pyytää kirjastoista lupaa pitää 5–10 hengen kokouksia.
* Esimerkiksi Auranmaan taitotalo, Haukkavuori, Kisariihi ja Kurkisali ovat vuokrattavissa yhdistysten tarpeisiin.
* Luettelo tiloista: https://www.poytya.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/vuokrattavat-tilat/


Kangaspuiden kohtalo on avoin

Yläneen entisellä kunnantalolla on Auranlaakson kansalaisopiston kangaspuita, joita käyttää seitsemän opiskelijan ryhmä. Opistolla on kangaspuita myös VPK:n talolla Kyrössä. Rehtori Ilkka Virran mukaan ei ole varmaa, saataisiinko Yläneellä olevat kangaspuut mahtumaan Kyrön tiloihin.

– Meillä ei ole asian suhteen suunnitelmaa. Seuraamme, kuinka Yläneen kunnantalon tilanne kehittyy, Virta sanoo.