Aura pyrkii ehkäisemään yksinäisyyttä

0
Auran kunta on vuoden verran testannut Kaverisovellusta, jota nyt on tarkoitus ruveta markkinoimaan kuntalaisille näkyvämmin. Auran hyvinvointijohtaja Jaana Ranta-aho sovittelee seinälle Kaverisovelluksen julistetta.

AURA. Auran kunta on jo vuoden verran pilotoinut uudenlaista tapaa ennaltaehkäistä yksinäisyyttä ja siitä koituvia haittoja. Testissä on ollut kännykkään ladattava Kaverisovellus, jonka avulla kuntalaiset voivat etsiä itselleen ystäviä ja seuraa vaikkapa marjametsälle.

Kuluneen kevään aikana pilottihankkeessa on siirrytty tiiviimpään yhteistyöhön ja uuteen vaiheeseen, jossa Kaverisovellustakin markkinoidaan enemmän. Kunta ja Kaverisovelluksen taustalla oleva yhteiskunnallinen start up -yritys Superlaiffi Oy myös toteuttivat toukokuun alussa sosiaalista hyvinvointia ja yksinäisyyttä selvittävän kyselyn kuntalaisille.

Kyselyssä kyseltiin yksinäisyyden kokemuksia sekä toiveita, miten Aurassa voitaisiin lisätä yhteisöllisyyttä. Kuntalaisilta myös kyseltiin, mitä konkreettisia tekoja he toivoisivat yksinäisyyden vähentämiseksi. Kysely tuloksia voidaan odottaa syksyn aikana.

–Yksinäisyys koskee joka kolmatta suomalaista, toteaa Superlaiffin Arla Joensuu.

Kunnan ja Superlaiffin välisen yhteistyön tavoitteena on sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen sekä yksinäisyyden haittojen ja niistä kunnalle aiheutuvien kulujen ennaltaehkäiseminen.

–Tuemme kuntaa johtamaan toimintaansa niin, että yksinäisyyttä voitaisiin ehkäistä. Autamme tunnistamaan yksinäisyyttä sekä tuotamme tietoa, miten yksinäisyyteen voidaan reagoida, Joensuu kertoo yrityksen toiminnasta.

Hän toteaa, että esimerkiksi elämäntilanteiden muutokset voivat johtaa yksinäisyyteen.

–Vanhemmaksi tulo muuttaa ystävyyssuhteita tai jos tulee ero, kaverisuhteet voivat muuttua, Joensuu mainitsee esimerkkeinä.

Hän pitää kunnan näkökulmasta tärkeänä tuoda yksinäisyyden teemaa esille eri tavoin.

–On tärkeää pitää yllä keskustelua, sillä yhteiskunnallisessa muutoksessa yksinäisyys on tullut jäädäkseen.

Superlaiffin kehittämä Kaverisovellus on digitaalinen ratkaisu sosiaalisen hyvinvoinnin tukemiseen ja yksinäisyyden ehkäisemineen. Sen avulla tavoitellaan laajalti aikuisia suomalaisia, jotka kaipaavat seuraa.

–Kaverisovelluksella voi hakea kaveria vaikkapa harrastusten, arvopohjan tai paikkakunnan mukaan, Joensuu kertoo ja mainitsee sovelluksen käytön olevan käyttäjälle maksutonta.

Joensuun mukaan jo kymmenet auralaiset ovat löytäneet sovelluksen. Kaverisovelluksen voi ladata kännykkään sovelluskaupasta.