Hymyä liikenteeseen

0

Aurassa Sillankorvantien ja Halavantien risteyksen tuntumassa voi jatkossa törmätä hymynaamaan. Toisaalta siinä voi törmätä myös kiukkuiseen naamaan. Kyse on nopeusnäyttötaulusta, joka hymyilee tai sitten ei riippuen autoilijan nopeudesta. Vastaava nopeusnäyttö löytyy esimerkiksi Kyröstä Kyrön koulun kohdalta.

Kyse on pehmeästä tavasta hillitä nopeuksia ja varsin hyvä sellainen. Taulu saa kuljettajan tarkastamaan nopeutensa ja samalla tulee tarkistettua myös nopeusmittarin paikkansapitävyys. Sakkoa ei ole luvassa, vaikka taulun ohi huristelee ylinopeutta. Toivottavasti ylinopeutta ajava kuitenkin tuntee piston sydämessään. Taulut sijoitetaan paikkoihin, joissa alhaiselle nopeusrajoitukselle on tavallistakin parempi syy kuten koulujen läheisyyteen.

Suomalainen liikennekulttuuri on kohtuullisella mallilla, mutta parannettavaakin löytyy. Esimerkiksi suojatietä ylittämään lähtevä jalankulkija ei välttämättä saa ylittää tietä turvallisesti autojen häiritsemättä. Kaistaa vaihtamassa oleva auto saa joskus odottaa vuoroaan pitkäänkin.

Nopeusrajoituksiin ei kannata suhtautua ylimalkaisesti, sillä ne on suunniteltu liikenteessä kulkevien turvallisuutta lisäämään.

Liikenteen sujuvuus ja turvallisuus on kiinni monesta asiasta. Kaluston ja teiden kunto vaikuttavat paljon, samoin keliolosuhteet. Joustavalla ja toiset huomioon ottava asenne liikenteessä ei maksa mitään. Päin vastoin – kun matkasta karsii turhan kiireen on omakin matkanteko mukavampaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän