Kunnon kuskit saavat hymyn – Nopeusnäytön toivotaan hillitsevän kaahaamista Sillankorvantiellä

0
Jari Nerjanto, Unto Kytö, Mauri Mattila, Sauli Nuolemo ja Kari Tuohi asensivat nopeusnäytön Sillankorvantiellä olevaan valaisinpylvääseen.

AURA. Monet Sillankorvantietä ajavat autoilijat painavat kaasua, kun Mäkitien jälkeinen korotettu suojatie on jäänyt taakse. Auran Omakotiyhdistyksen Sauli Nuolemo ja Unto Kytö toivovat, että Auran kunnan ja omakotiyhdistyksen yhteistyönä hankkima uusi nopeusnäyttö hillitsisi kaahaamista.

Taulu näyttää nopeusrajoitusten mukaisesti ajaville kuljettajille hymynaaman ja kertoo nopeuden. Ylinopeutta ajavien kohdalla tauluun ilmestyy punainen kasvo suupielet alaspäin. Taulu kertoo myös kaahareiden nopeuden, mutta vain tiettyyn rajaan saakka.

– Jos taulu näyttäisi nopeuksia 99 km/t asti, sen edustalle muodostuisi helposti mopoilijoiden kiihdytyssuora, Unto Kytö selittää.

Sillankorvantiellä on ollut nopeusnäyttö aiemminkin. Sen keräämistä mittaustiedoista oli havaittavissa, että ajan myötä taulu alensi nopeuksia tuntuvasti.

Näyttöjen sijoituspaikat mietinnässä

Auranmaan parhaiten sijoitettuna nopeusnäyttönä Unto Kytö pitää Kyrössä, koulun lähellä olevaa taulua. Maanpinnan tuntumaan asennettu taulu tuo autoilijoiden mieliin viereistä suojatietä käyttävät lapset, mikä tehostanee sen vaikutusta.

Omakotiyhdistyksen edustajat ja Auran kunnan viranhaltijat pohtivat, josko nopeusnäyttö voitaisiin asentaa Aurassakin samanlaiseen paikkaan. Kunnan tekninen johtaja Kari Tuohi tietää entuudestaan, että näytön kiinnittäminen suojateiden läheisyyteen voi aiheuttaa ongelmia.

– Jotkut autoilijat keskittyvät katsomaan näyttöä, eivätkä he huomaa suojatien ylittäjiä, Tuohi sanoo.

Näytön kaksi akkua pitää ladata kesällä parin kuukauden välein ja kylmän sään aikaan useammin. Omakotiyhdistyksen ja kunnan väki suunnittelee, että viimeistään lataushetken koittaessa Sillankorvantien näyttötaulu voitaisiin siirtää johonkin toiseen paikkaan, jossa ilmenee kaahailua, esimerkiksi Turuntien alkuun.

Nyt hankitun uuden taulun myötä Auran kunnalla on kaksi toimivaa nopeusnäyttöä. Niitä ei käytetä talvella, koska silloin akut tyhjenevät nopeasti.