Marttilan kirsikkapuistosta kuntalaisten olohuone

0
Carita Maisila avasi kirsikkapuiston lastenjuhlassa perjantaina. (Kuva: Asko Virtanen)

MARTTILA. Salen alapuoliseen rinteeseen noussut marttilalaisten uusi olohuone eli kirsikkapuisto ja jokipolku avattiin perjantaina lastenjuhlassa, johon osallistuivat Marttilan koululaiset, eskarilaiset ja varhaiskasvatuksen väki.

Kirsikkapuisto sai alkunsa, kun Marttilassa yksitoista vuotta työskennellyt, Mynämäen kunnanjohtajaksi siirtyvä kunnanjohtaja Carita Maisila lahjoitti jokaisesta Marttilan-vuodestaan yhden puun.

–Halusin antaa jotain pysyvää, Maisila perusteli lahjoitusta. Puiston lisäksi paikalle on tehty kävelypolku.

–11 vuotta Marttilassa ovat olleet upeita ja ikimuistoisia. Kun aloitin työt Marttilassa, olin vasta 27-vuotias ja vielä aika kokematon, mutta täällä olen saanut kehittyä, vahvistua ja löytää oman tapani toimia johtajana. Minuun on luotettu ja ilmapiiri on ollut ihan erityisen lämmin ja ystävällinen. Olen kaikesta yhdessä koetusta ja tehdystä valtavan kiitollinen ja halusin jollain ilahduttavalla tavalla kiittää kuntaa, luottamushenkilöitä, kuntalaisia ja yrityksiä yhteisistä vuosista, ystävyydestä ja yhdessä tekemisen ilosta, Maisila sanoi.

Keskeinen paikka

–Idea ja ajatus juuri kirsikkapuista kirkastui kevään aikana. Pienen pohdinnan jälkeen sijainnillekin löytyi luonteva paikka: Härkätien ja Ihmistenojan rajaama rinne on keskeisellä paikalla ja olemme jo pitkään miettineet, miten se saataisiin nykyistä paremmin kuntalaisten käyttöön ja iloksi, Maisila kertoo.

Alueen kehittämistä ja käyttöönottoa ovat toivoneet myös kuntalaiset. Alkuvuodesta toteutetussa osallistuvan budjetoinnin yhteydessä alueelle kohdistuvia ehdotuksia tehtiin useampia. Ideointivaiheessa ehdotettiin esimerkiksi uutta kävelypolkua ihmistenojan varteen, toisessa ehdotuksessa puistoa Ihmistenojan ja Salen väliseen rinteeseen ja kolmannessa kirsikkapuita ja perinneistutuksia kunnan keskustaan. Ehdotuksia kannatti äänestysvaiheessa yhteensä noin 50 äänestäjää.

27 puuta

Puistossa on Maisilan lahjoittamien yhdentoista puun lisäksi marttilalaisten yritysten lahjoittamia puita. Yhteensä puita on 27.

–Marttilassa kunnan vuorovaikutus kuntalaisten ja yrittäjien kanssa on jokapäiväistä. Yrittäjämyönteisyydestä olemme saaneet tunnustustakin sijoittumalla yrittäjien kuntabarometrissa kokoluokkamme ykköseksi, toteaa Maisila.

Puista puolet on rusokirsikka Prunus Sargentii -lajiketta ja puolet koristekirsikka Prunus Accolade -lajiketta, suomalaiselta nimeltään Kevätsuudelma.

–Tarkoituksena on, että puistoa ja polkua voidaan jatkaa kuntalaisten toivomalla tavalla koko rinteen alueella. Nyt istutetut puut keskittyvät kukkimiseen, mutta liikennepuistoon istutettiin syötäviä hedelmiä tekeviä kirsikka- ja omenapuita, Maisila sanoi avajaispuheessaan.

Maisila sai ajatuksen juuri kirsikkapuista keskusteltuaan ukrainalaisen tuttavansa kanssa, joka kertoi kaipaavansa kotimaastaan kirsikankukkia.

–Kirsikankukat symboloivat monia kauniita asioita. Ukrainalaisessa kulttuurissa kirsikkapuut symboloivat perhettä, kotia, rauhaa ja hyvinvointia, Maisila kertoi.