Miesten beach volleyn maajoukkue treenasi Koskella mitalinkiilto silmissä Special Olympics -maailmankisoihin

0
Suomen beach volley -maajoukkue vasemmalta lukien: Janne Sikiö (partneripelaaja), Heikki Töyrylä (urheilija), Jukka Lehti (partneripelaaja), Kalle Tolvanen (partneripelaaja), Saku Suikkanen (urheilija), Triin Koivunen (valmentaja), Mika Ahonen (urheilija), Päivi Pohjalainen (valmentaja). Kuva: Heidi Nurminen

KOSKI. Viikonloppuna Kosken koulukeskuksen yhteydessä olevalla beach volley -kentällä hiekka pöllysi, huumori lensi ja pallo pysyi ilmassa, kun Suomen miesten maajoukkue treenasi Special Olympics -maailmankisoihin.

Kyseessä on kaikille kehitysvammaisille, vähintään kahdeksan vuotta täyttäneille urheilijoille suunnattu kisa, joka käydään olympialaisten ja paralympialaisten tavoin neljän vuoden välein, joskin parittomina vuosina.

Tänä vuonna kesämaailmankisat järjestetään kesäkuussa Berliinissä, jonne on odotettavissa 7000 urheilijaa, 3000 valmentajaa ja 20 000 vapaaehtoista.

–Ehkä maailman isoin urheilutapahtuma, totesi pitkän linjan lentopalloilija, koskelainen Jukka Lehti.

Alun perin Lehden tarkoitus oli toimia valmentajana, mutta rooli vaihtui partneripelaajaksi.

–Suomi sai kaksi naisvalmentajan paikkaa, joten vaihdettiin Jukan kanssa paikkoja, selitti joukkueen kakkosvalmentaja, koskelainen Triin Koivunen.

Päävalmentajana joukkuetta luotsaa euralainen Päivi Pohjalainen. Special Olympics -toiminnassa aiemmin partneripelaajana ollut Pohjalainen on nyt ensimmäistä kertaa valmentajana. Omaa pelaajauraa on takana lähes 30 vuotta, josta osa liigatasolla.

–Odottavilla fiiliksillä, kun on eri rooli, mutta luottavaisena, kuvaili Pohjalainen tuntojaan tulevista kisoista.

Koskelaiset lentopallokonkarit Saku Suikkanen ja Jukka Lehti lähtevät kisoihin hyvillä fiiliksillä. Kuva: Heidi Nurminen

Yhteishengen nostatusta

Miesten beach volley -joukkueessa kaikki ovat kokeneita lentopalloilijoita ja hyvin lajiinsa sitoutuneita. Näin myös vuodesta -95 lähtien mukana ollut koskelaistaustainen pelaaja Saku Suikkanen.

–Tykkään pelata ja viihdyn hyvin. Joka kerta oppii jotain uutta, kertoi Suikkanen.

Joukkueen pelaajien asuessa ympäri Suomen, ei yhteisiä harjoituksia ole mahdollista järjestää kovinkaan usein muutamaa leiriä lukuun ottamatta. Näin ollen pelaajat käyvät kotipaikkakunnillaan treenaamassa. Yhteisillä harjoituskerroilla keskitytäänkin oleelliseen.

–Kerrataan sääntöjä ja käytännön juttuja, nostatetaan yhteishenkeä, kuvaili Pohjalainen viikonlopun treenejä.

Sponsoreitakin tarvitaan ja Koivunen halusikin lähettää kiitokset koskelaisille yrityksille, jotka mahdollistivat harjoittelupäivän ja tarjosivat joukkueelle eväät.

–Kiitokset Kosken Seo, Sale ja K-Market Munkki, huikkasi Koivunen treenien lomasta.

Hyvät saumat

–Suomi on tottunut menestymään näissä karkeloissa kivasti, että tietyllä tavalla mitalia tavoitellaan vastasi Pohjalainen kysyttäessä palkintohaaveista.

Aiempina vuosina Suomi on kahminut mitaleja eri lajeista ympäri maailmaa. Ei siis ihme, että mitalinkiiltoa on silmissä.

–Hyvät saumat on ja pääsemme pitkälle, jos ei tehdä virheitä, totesi Lehti mitalin mahdollisuudesta.

Sääntöjen mukaan kentällä saa olla kaksi urheilijaa ja kaksi partneripelaajaa. Kaiken kaikkiaan miesten- ja sekasarjassa joukkueita tulee olemaan yhdeksän. Tiedossa ei vielä ole ketä vastaan miesten joukkue pääsee ensimmäisenä pelaamaan.

Ainutlaatuisia juttuja

Mitalisija ei ole ainoa syy pelata, vaan itse reissuun pääsy, rakkaus lajiin ja yhteenkuuluvuudentunne toimivat motivaattoreina. Ensin vieraillaan ystävyyskaupunki Bochumissa. Berliinissä odottavat itse kisat avajaisineen ja kulkueineen. Iso tapahtuma ansaitsisi arvoisensa huomion myös mediassa.

–Ne on ainutlaatuisia juttuja, hehkutti Lehti ja toivoi, että suuri yleisö löytäisi kanavat, joista seurata kisojen kulkua.
Heidi Nurminen

 

Special Olympic-kisat Berliinissä 17.-24.6.2023
Kisamatkaa voi seurata seuraavista some-kanavista:
@so_finland
@so_lenttis_biitsi
@sowg_berlin2023
Facebookissa: Special Olympics Finland
YLE seuraa tapahtumaa