Riihikosken vakuutusmies Jouko Tuomisto aikoo kaivella eläkepäivillään arkistoja

0
Eläkkeelle lähtevä maatila-asiantuntija Jouko Tuomisto kannustaa kaikkia keskustelemaan. Yksikään työasia ei ole ollut hänen urallaan niin vaikea, ettei siitä olisi päästy puhumalla yhteisymmärrykseen.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Mukavat työkaverit ja asiakkaat selittävät Jouko Tuomiston mukaan sen, miksi hän on viihtynyt vuosikymmenet vakuutusmiehenä. Tarttuessaan toimeen 7.4.1986 hänestä tuli vakuutustarkastaja. Miehen nykyinen titteli LähiTapiola Varsinais-Suomen palveluksessa on maatila-asiantuntija.

Päätyönään Tuomisto on kiertänyt Riihikosken toimistolta käsin Auran, Oripään, Yläneen ja Mynämäen maatiloilla tarkistamassa, ovatko vakuutukset ajan tasalla. Tehtävä on tarjonnut aitiopaikan seurata maatalouden kehittymistä.

– Tilojen koot ovat kasvaneet koko ajan ja maatalous on muuttunut elämäntavasta liiketoiminnaksi. Sodan jälkeen muodostetut pientilat ovat täyttäneet tehtävänsä ja ne ovat liittyneet suurempiin kokonaisuuksiin, Tuomisto kiteyttää.

Vaikka tilojen määrä vähenee, hän ennustaa tuotantolukujen, viljelypinta-alan sekä tuotantoeläinten määrän kasvavan jatkossakin, kun omavaraisuuden arvostus kasvaa.

Pohjavire on positiivinen

Entäpä paikalliset isännät, millaisia he ovat?

Heitä vakuutusmies luonnehtii ennen kaikkea eteenpäin katsoviksi. Sisukas asenne nostaa päätään varsinkin vahinkotilanteissa.

– Täällä ei laiteta hanskoja naulaan vaikeuksienkaan keskellä. Tulevaisuuteen suhtaudutaan meidän kulmilla luottavaisemmin kuin muilla main, vaikkei sitä hevin ääneen sanota, Tuomisto toteaa.

Hänen mielestään paikallinen mentaliteetti on selitettävissä pitkillä perinteillä, tietynlaisella vauraudella ja varautumisen taidolla. Tunnusomaista on sekin, että ulospäin kuuluu esittää vaatimatonta.

– Yleensä meillä on tapana sanoa, että nyt menee vähän huonosti ja jos menee ihan hirveän huonosti, silti viivan alle jää usein ainakin jotain. Loppujen lopuksi monet asiat ovat hyvällä mallilla, Tuomisto tuumaa.

Koko ikänsä Oripäässä asuneena maatilan poikana Tuomisto noudattaa ja ymmärtää itsekin tätä maailmankatsomusta, mistä on ollut iso apu työtehtävissä.

Omalta osaltaan Tuomiston työuraa on siivittänyt urheilu ja ennen muuta jääkiekko Oripään Urheilijoiden riveissä. Sen avulla on syntynyt ystävyyssuhteita ja liikkuminen on pitänyt yllä fyysistä kuntoa.

Eläkepäivien aluksi pihahommia

Olisitko halunnut tehdä jotakin muuta työtä?

– Minun piti ryhtyä kapiaiseksi Säkylään. Olin jo kirjoittamassa nimeä sopimukseen, kun isäni soitti ja kertoi minun saaneen paikan Mustialan viljelijäopistosta. Valitsin silloin siviilipuolen, mutta jälkeenpäin ajatellen sotilasurakin olisi voinut olla hyvä vaihtoehto, Tuomisto vastaa.

Mitä olisit tehnyt sotilasuran jälkeen nuorena eläkeläisenä?

– Olisin varmaan ryhtynyt vakuutusmieheksi!

80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa Tuomisto oli pari kautta Oripään kunnanvaltuutettuna kokoomuksen edustajana ja yhteensä neljä kautta vapaa-aikalautakunnassa, mutta nyt hänelle riittää pelkkä politiikan seuraaminen.

Tuomiston viimeinen työpäivä LähiTapiolan palveluksessa on 26.5. Tulevan kesän hän arvelee kuluvan pihahommissa, taloa laitellessa ja kavereita autellessa.

Syksyn tullen hän aikoo syventyä sotilasasioihin ja selvittää isänsä Tauno Tuomiston sekä kummisetänsä Toivo Tuomiston sotapolut tutkimalla Kansallisarkistoon säilöttyjä sotapäiväkirjoja.


Kuka?

Jouko Tuomisto
64-vuotias.
Asuu Oripäässä.
Perheeseen kuuluu avopuoliso, 3 lasta, 2 lastenlasta.
Aloitti työuransa 21.5.1981 osuuskauppa Maapohjassa Kyrössä.
Kävi oppikoulun, Loimaan maanmieskoulun ja Mustialan viljelijäopiston.
Intohimoinen jääkiekon harrastaja.
Kuuluu Oripään Urheilijoihin ja Tampereen Ilvekseen.