Wau, mitkä luksussukat!

0

Kuvittelin ensin, että kyseessä olisi ruokaohjelma, tarkoitetaanhan fleksauksella liha- ja kasvisruokatilanteiden vuorottelemista, ja muutenkin ruokaohjelmat tuppaavat olemaan vieraskielisillä sanoilla ryyditettyjä. MasterChef Suomessakin flambeerataan (liekitetään) broccolia (parsakaalia) ja zucchinia (kesäkurpitsaa) ja sitten pleitataan (asetellaan houkuttelevasti lautaselle).

No, Fleksaajat ei todellakaan ole ruokaohjelma, tosin tavallaan siinäkin pleitataan: esille ei pistetä sapuskaa vaan omaisuus. Ohjelmatietojen mukaan fleksaamisella tarkoitetaan ”oman tyylin tai esimerkiksi varallisuuden avointa näyttämistä”. Ohjelmassa Seksikäs-Suklaa ja MolyBros lähtevät etsimään ”Suomen kovimpia fleksaajia, jotka elävät muita leveämmin eivätkä pelkää näyttää sitä”.

Pakkohan sitä oli katsoa. Eniten silmiä sai pyöräytettyä MolyBrosin YouTubestakin tuttu ”paljon sun outfit maksaa” -osuus. (Tuotahan ei suomeksi kehtaisi kysyäkään.) Kaksikko kiertää utelemassa, mitä vastaantulijoiden vaatteet, asusteet ja kellot maksavat – ja aika monet heille vastaavat. Guccin pukuun ja Versacen puseroon pukeutunut ”Junnu” luettelee hinnat hyvästä muistista. Kun mukaan lasketaan vielä korut, tulee loppusummaksi 134 302 euroa. Viimeiset kaksi euroa tulevat sukista: Junnulla ei jostain syystä ole kenkiä jalassa, ja hän sanoo sukkiensa hinnaksi kaksi euroa.

134 302 euroa! Sillähän saa Etuovi.comin tietojen mukaan 110-neliöisen peruskorjatun, mukavan näköisen omakotitalon Kyröstä omalla tontilla – ja vielä jää 302 euroa yli.

Hyi minua tuhmaa, kun mieleeni juolahti sana ”kerskakulutushyödyke”. Supisuomalainen sana voi olla näille outfittiin panostaville fleksaajille hankala, mutta sen voi selittää tähänkin tapaan: ”poskettoman kallis luksustuote, jolla leuhkitaan ja rehvastellaan”. Kansantaloudellisessa mielessä moinen puuha on tarpeetonta. Se, kun lentää Dubaihin ostelemaan Pradaa ja Vuittonia, ei hyödytä Suomen kansantaloutta rahtusenkaan vertaa, mutta se, kun hieman varallisuutta saatuaan ostaa omakotitalon vaikka Kyröstä, ja rakennuttaa tontille vielä pihasaunan ja uima-altaan, hyödyttää jo jonkunkin verran.

Jokainen saa toki tehdä rahoillaan mitä haluaa. Niin teen minäkin. Ja minä se vasta fleksaaja olenkin: minulla on nimittäin melkein neljä kertaa kalliimmat sukat kuin Junnulla! Ostaa posautin Voguen sukat marketista 7,95 eurolla. Kuulostaa aika päheältä merkiltä. (Ostin ne siksi, kun niissä on kiristämättömät varret. Vasta kotona huomasin, että ne ovat Voguet, mutta tätä ei tietenkään kannattaisi kertoa muille.) Jos nyt kiskoisin sälekaihtimet ylös ja nostaisin jalat pöydälle, mahtaisivatkohan Kehityksentien kulkijat huokailla ihastuksesta.

tuottaja

Sirpa Virtanen

sirpa.virtanen@avl.fi