Elisenvaarasta kirjoittaneen Jesse Mäen mielestä lukiolaisia kannattaisi opastaa säästämään voimavaroja jatko-opintoihin

0
Jesse Mäen kesäsuunnitelmissa on lähteä partiolaisten kanssa vaellukselle Norjaan.

PÖYTYÄ/Kyrö. Lukioaika opetti Kyröstä kotoisin olevan Jesse Mäen, 19, priorisoimaan asioita ja pitämään työkuorman kohtuullisena.

Hän on huolestunut siitä, että moni puurtaa lukion läpi vanhan tavan mukaan kolmessa vuodessa ja jotkut joutuvat valkolakin saatuaan keräämään voimia pitämällä välivuoden.

Lukiolaisia kannattaisi Mäen mielestä ohjata opiskelemaan tarvittaessa vaikka kolme ja puoli tai neljäkin vuotta ja hakemaan sitten hyvissä voimissa jatko-opintoihin.

Pitkän matematiikan vaihto lyhyeksi osoittautui Mäen kohdalla fiksuksi ratkaisuksi. Sen jälkeen aika alkoi riittää muihinkin oppiaineisiin ja hän koki voivansa keskittyä niihin haluamallaan tavalla.

Elisenvaaran uudet tilat saavat Mäeltä vuolaat kehut. Etenkin biologian sekä kemian luokissa avautui mielenkiitoinen maailma parakkikoulussa vietettyjen vuosien jälkeen.

Partiosta potkua opiskeluun

Partio on Jesse Mäelle rakas harrastus. Vuodenvaihteessa hänestä tuli Kyrön Kiurujen ja Kokkojen lippukunnanjohtaja.

Mäki kannustaa lukiolaisia pitämään kiinni harrastuksistaan. Oman ryhmän vetäminen ja muu partiotoiminta tarjosivat hänelle hyvää vastapainoa opiskelulle.

Seuraava iso juttu partiossa on luvassa heinäkuun lopussa, kun lippukunta lähtee vaellusleirille Norjaan.

Sitä odotellessaan Mäki tekee hoiva-avustajan töitä Hirvikoskella ja käy pääsykokeissa.

– Hienointa hoiva-alalla on se, kun pystyy olemaan asiakkaille avuksi ja töissä on upea porukka, Mäki sanoo.

Toisista huolehtiminen on lähellä nuorukaisen sydäntä. Siksi hän hakee opiskelemaan sosiaalityötä Turun sekä Tampereen yliopistoihin.

– Sosiaalialan opintoihin on vaikea päästä. Paikkoja on vähän, hakijoita on paljon ja silti on pulaa tekijöistä, Mäki virnistää.

Jos paikkaa ei heltiä yliopistoista, Mäki toivoo voivansa aloittaa sairaanhoitajaopinnot ammattikorkeakoulussa.

– On tärkeä muistaa, ettei kaikkia kiireisten lukio-opintojen lomassa tapahtuvia asioita pidä ottaa kovin vakavasti eikä ole hyvä asettaa ehdottomia tavoitteita. Tässä vaiheessa elämää on mahdollista tehdä vielä monia valintoja, Mäki tuumaa.