Kyrössä kukkii juuri nyt komeasti

0
Kyrön alppiruusupuisto on tulvillaan muhkeita kukintoja.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrön kolme puistoa – alppiruusu-, kirsikka- ja maauimalanpuisto – ovat nyt kukkeimmillaan. Tosin kuivuuden takia Kyrön kunnantalon yhteydessä sijaitsevan kirsikkapuiston kukinta jäi tänä vuonna hillityksi. Katsottavaa silti riittää, sillä talkoovoimin istutettuja kirsikkapuita on yhteensä 35 kappaletta ja nyt myös alueella sijaitseva lampi on siivottu.

Sen sijaan hehkuvaa väriloistoa tarjoavat pururadan varrella parhaillaan 107 alppiruusua muhkeine kukintoineen. Lisäksi maauimalan viereinen lampi on kuin Claude Monet´n maalauksesta kukkivine lumpeineen ja keltaisena kohoavine iiriksineen. Puistojen takana puuhastelee kyröläinen kuntalaisaktiivi Maire Toivonen.

–Kävin Raisiossa katsomassa alppiruusupuistoa ja huomasin, että täällä Kyrössä on samanlainen maasto. Vastaavan ajatuksen oli saanut muutama naapurikin, kertoo Toivonen alppiruusupuiston idean alkua.

Kaivuri ja kerjuri

Toivonen korostaa ettei yksin ole puistoja luonut, vaan mukana on joukko talkoolaisia ja vapaaehtoisia, myös suuresta suvusta löytyy aina tekijöitä tarpeeseen. Kyröläiset vapaaehtoiset Seppo Vuori ja Sirja Ojanen puuhastelevat usein puistojen eteen. Työnjako on Toivosen mukaan selkeä.

–Seppo kaivaa ja mä kerjään, Toivonen nauraa.

Toivonen kertoo, että istutukset tehdään kunnolla, kaivetaan, käytetään asianmukaista multaa ja lannoitetta. Kaivuusta nousseita kiviä ja puita taas hyödynnetään istutusten reunoilla.

–Kaiket päivät Seppo siellä touhuaa, ennen jopa kotsareilla (kottikärryillä), kertoo Toivonen.

Kerjäämisellä Toivonen puolestaan tarkoittaa, että hän on rohkeasti haastanut niin kuntaa kuin yhdistyksiäkin mukaan taimien hankintaan, mikä onkin tuottanut tulosta. Itse Toivonen on ostanut useampia taimia alppiruusupuistoon. Kuka tahansa voi hankkia taimia puistoon ja Toivosen mukaan niitä on lahjoitettu niin muistoksi kuin vaikkapa lastenlastenlasten kunniaksikin. Taimen lahjoittaja saa nimensä listaan, joka löytyy pururadan nuotiopaikan laavun seinältä.

Iirikset ja lumpeet täydessä kukassa Kyrön maauimalan viereisellä lammella.

Vetovoimaa ja hyvinvointia

Kukat ja puut luovat hyvinvointia ja edistävät mielenterveyttä. Tätä käsitystä Toivonen haluaa vaalia ja viedä eteenpäin. Lisäksi hän haluaa luoda ilmapiiriä kuntalaisten keskuuteen siitä, että paljon voidaan kunnan vetovoiman ja hyvinvoinnin eteen tehdä itse.

–Me ollaan kunta, hän kiteyttää.

Kyrön puistot ovat jo luoneet iloa ympäristöön, joten uusia visioita on puuhanaisella viritteillä. Toivosen mukaan Kyröön tulo valtatie 9:n suunnasta täytyisi seuraavaksi saada kauniimmaksi. Aika näyttää, tullaanko ”Kyrön portillakin” näkemään jotakin kaunista ja kukkeaa. Mutta juuri nyt on oikea aika poiketa ihastelemaan alppiruusuja, sillä kukinnot kestävät enää hetken.

Kyrön pururadalle ja alppiruusupuistoon pääsee Kyrön koulun parkkipaikalta (Kyröntie 75). Maasto on mäkinen ja parkkipaikalta on hieman etäisyyttä kukkiin, joten liikuntaesteiselle alppiruusupaikka on haasteellinen.