Sulkuventtiilin ilmoittamiseen myös apua tarjolla – Pöytyäläiset ovat toistaiseksi auttaneet kuntaa kartoitustyössä laiskasti

0
Pöytyän kunta kartoittaa kiinteistöjen vesisulkuventtiilien sijainteja palvellakseen kuntalaisia paremmin. Tarmo Rantanen, Miko Korpialho ja Mika Saarinen kannustavat kuntalaisia ilmoittamaan oman sulkuventtiilinsä sijainnin kunnan sähköiseen järjestelmään.

PÖYTYÄ. Pöytyän tekninen toimi on jatkanut syksyllä aloitettua vesisulkuventtiilien kartoitustyötä pestaamalla työntekijän kuntalaisten avuksi sulkuventtiilien karttaan merkitsemiseen. Syksyllä avattu kännykkäsovellus (AVL 13.9.2022) tuotti vain parikymmentä merkintää karttaan. Sovellus on edelleen auki ja kuntalaiset voivat edelleen merkitä sulkuventtiilinsä myös itsenäisesti, mutta apuakin on nyt tarjolla, jos sovelluksen käyttö tuntuu vaikealta.

Kunta kartoittaa vesisulkuventtiilien paikkoja sähköiseen järjestelmäänsä palvellakseen kuntalaisia paremmin. Sulkuventtiilit saattavat ajan saatossa hukkua esimerkiksi kasvillisuuden alle ja tieto niiden sijainnista kadota kiinteistöjen omistajanvaihdoksien yhteydessä. Niinpä kunnalle tuleekin tiedusteluja sulkuventtiilien sijainneista, eikä kunnalla tähän asti välttämättä ole ollut tietoa tarjolla.

Tekninen johtaja Tarmo Rantanen arvioi, että kunnan alueella on noin 3 000 sulkuventtiiliä.

–Kaava-alueella olevat ovat jonkinnäköisessä tiedossa, mutta haja-asutusalueella huonommin, Rantanen toteaa ja huomauttaa, että haja-asutusalueella sulkuventtiili voi sijaita puolenkin kilometrin päässä runkoputken läheisyydessä tai omassa puutarhassa.

–Venttiilit ovat kiinteistönomistajien vastuulla, Rantanen painottaa ja kannustaa ottamaan selvää oman sulkuventtiilin sijainnista.

Sulkuventtiilejä tarvitaan äärimmäisen harvoin, mutta niiden sijainnin tietäminen on tärkeää muun muassa mahdollisten vesivahinkojen minimoimiseksi. Sulkuventtiilin sijainti pitää myös tietää esimerkiksi silloin, kun vesimittaria vaihdetaan.

Pöytyän kunnan tavoitteena on saada sulkuventtiilit kartalle kahden vuoden kuluessa. Oman sulkuventtiilin karttaan merkitsemisen voi tehdä itse kunnan nettisivuilta löytyvän sovelluksen avulla tai paikalle voi kutsua kunnan kesätyöntekijän tekemään merkinnän. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että kunnan työntekijä tilataan paikalle kateissa olevaa sulkuventtiiliä etsimään.

Mikäli venttiili jää löytymättä, kyselyyn kannattaa silti vastata ja kertoa ongelmasta. Venttiilejä voidaan Rantasen mukaan myöhemmin etsiä yhteistyöllä, kunhan selvät tapaukset saadaan ensin kartoitettua.


Miksi sulkuventtiilin sijainti kannattaa ilmoittaa?

Tieto vesisulkuventtiilin sijainnista katoaa helposti esimerkiksi kiinteistön omistajanvaihdoksen yhteydessä. Kunnan sähköisessä järjestelmässä tieto pysyy tallessa.

Tieto vesisulkuventtiilin sijainnista on tärkeä muun muassa mahdollisten vesivahinkojen minimoimiseksi.

Vesisulkuventtiilin ilmoittaminen kunnan karttajärjestelmään on maksutonta.


Näin ilmoitat kiinteistösi vesisulkuventtiilin kunnan karttajärjestelmään

Mene kännykän nettiselaimella osoitteeseen poytya.kartoitus.app.

Astele kännykän kanssa sulkuventtiiliin luo ja vastaa avaamasi kännykkäsovelluksen kysymyksiin.

Tarkista, että sovelluksen karttaohjelma on paikantanut sijaintisi oikein. Tarvittaessa määritä sijainti manuaalisesti.

Lisäksi ilmoita sulkuventtiilin osoite ja ota myös paikasta kuva, jossa näkyy venttiilin lisäksi paikannusta helpottavia tunnistettavia kohteita.

Mikäli tarvitset apua sulkuventtiilin sijainnin ilmoittamiseen, ota yhteys Miko Korpialhoon sähköpostitse miko.korpialho@poytya.fi tai puhelimitse 040 672 3071.