Jotta emme unohtaisi

0

Kesän näyttelyanti on juuri nyt huipussaan. Nyt on mahdollisuus suunnata kulkunsa niin maatalousnäyttelyyn, lukuisiin taidenäyttelyihin, kotiseutumuseoihin ja käsityöläisten myyntinäyttelyyn.

Auranmaan kesän puhuttelevin näyttely on parhaillaan esillä Yrjö Liipolan taidemuseossa. Juuri nyt, kun Euroopassa soditaan ja maailmanpoliittinen tilanne on epävakaa, on Koskelle ripustettu näyttely harvinaisen ajankohtainen.

Esillä on edesmenneen koskelaisen Yrjö Väinölän maalauksia, jotka kertovat kronologisesti taiteilijan kokemuksista jatkosodassa. Näyttely alkaa siitä, kun Kosken Nuortentuvan tienoolta lähdettiin juhannuspäivänä 1941 marssien sotaan ja se päättyy sodan loppumiseen vuonna 1944.

Esillä olevat teoksensa Väinölä maalasi pääosin 1970-luvun lopulla ja 1980-luvulla. Voi vain arvailla, kuinka pitkään ja piinaavasti sodan muistot olivat pyörineet mielessä, kun tapahtumat piirtyivät kankaalle 30–40 vuotta sodan päättymisen jälkeen.

Mykistävintä näyttelyssä on se, että teokset perustuvat tositapahtumiin, jotka Väinölä oli myös kirjannut ylös. Kaikessa raadollisuudessaan näyttely välittää vahvan toiveen siitä, ettei kenenkään enää tarvitsisi kokea samaa.