Oripääläiset ahertavat Okrassa yhteisen hyvän eteen – Päivi Toivonen lupautui mukaan siivousporukkaan

0
Päivi Toivonen kasteli kotonaan kukkia, ennen kuin hän lähti Okran vapaaehtoistyöntekijöille tarkoitettuun infotilaisuuteen.

ORIPÄÄ. Kun oripääläistä yrittää haastatella Okrassa tehtävistä talkootöistä, yleensä hän kieltäytyy kohteliaasti, sillä muuan perhetuttu tekee enemmän ja on ollut mukana paljon pidempään. Tuttavakaan ei suostu haastatteluun, sillä kylältä löytyy vieläkin kovempi työmyyrä. Kehukierre on loputon.

Oripääläinen Päivi Toivonen selittää ilmiön johtuvan siitä, ettei kukaan halua tehdä numeroa omasta uurastuksestaan. Okran talkootöihin osallistuvat pyrkivät kartuttamaan yhdistysten varoja, jotta ne voivat tarjota virikkeitä ja hyvinvointia jatkossakin. Aikoinaan Okra pyöri lähes yksinomaan oripääläisten yhdistysten värväämien talkoolaisten voimin, mutta nykyisin tulijoita on kauempaakin.

Yksinkertaistettuna kuvio toimii siten, että Okran organisaatio maksaa yhdistyksille ennalta sovittujen tehtävien puitteissa tehdyistä työtunneista.

Okraan valmistaudutaan Oripäässä huolella. Joillakin talkoolaisilla on ollut tapana suunnitella jo hyvissä ajoin, millaisia kukkia he laittavat kotiinsa, jotta niitä voisi lainata Okraan ja mitä kalusteita tai mattoja viedään tapahtumaan. Okran päätyttyä taas mietitään, kuka ottaa kunkin yhdistyksen messutarvikkeet säilytykseen seuraavaa kertaa varten.

Uurastuksen ohella huolehditaan toisista

Päivi Toivosen ura Okrassa alkoi koulutyttönä. Noilta ajoilta on albumissa kuva, jossa hän myy arpoja pakettiauton takaluukusta. Nykyisin Okran talkoolaisilta edellytetään vähintään 12 vuoden ikää.

Ravintolan siivousvastaavan tehtäviin lupautunut Toivonen toteaa, että juhlallisesta tittelistä huolimatta hänen työnsä tulee olemaan muiden talkoolaisten kanssa tehtävää yksinkertaista siistimistyötä.

– Puhdistamme tarjottimet, pidämme ravintolan siistinä ja kuljetamme roskat pois, Toivonen kiteyttää toimenkuvan.

Tällä tavoin Toivonen on mukana keräämässä varoja Oripään Urheilijoille, joiden riveissä hänen lapsensa harrastaa. Oripään Urheilijoiden ravintolapesti kestää kaksi päivää, jonka jälkeen se siirtyy toisen yhdistyksen vastuulle. Kahden päivän ravintolaurakka työllistää yhteensä noin 60 ihmistä.

Raskainta talkootyötä tekevät Toivosen mukaan ne, jotka seisovat koko päivän helteessä ja ohjaavat liikennettä tai tarkastavat lippuja. Eikä pidä unohtaa niitäkään, jotka ovat uurastaneet erilaisten töiden parissa viikkotolkulla jo ennen varsinaista messutapahtumaa ja vieraiden lähdettyä osallistuvat purku-urakkaan.

Kenties hienoimpana asiana Okran töissä Toivonen pitää yleistä ilmapiiriä ja että samalla lapset sekä nuoret pääsevät oppimaan työntekoa aikuisten avustuksella.

– Uurastuksen tiimellyksessä huolehditaan toisista kyselemällä, että olethan käynyt tauolla ja muistanut syödä sekä juoda, hän kertoo.

Okrassa työskentelee yhteensä lähes 900 talkoolaista.