Palokuntalaisten suurleiri tarjoaa oppia ja uusia kavereita – Koskelaisnuoret innostuivat osallistumaan vastaaviin tapahtumiin jatkossakin

1
Kosken T.L:n VPK:n Eemeli Laakso ja Sofia Pettersson osallistuivat Polte 2023 -leirillä konemieskurssille.

KOSKI. Osallistuminen Polte 2023 -leirille osoitti koskelaisen Aaro Salinin, 17, mielestä sen, että kotipalokunnassa on osattu opettaa ja opiskella oikeita asioita, kun osaamisesta ei paljastunut merkittäviä aukkoja muihin leiriläisiin verrattuna.

Salin osallistui leirin aikana pelastustoiminnan peruskurssille, joka on alkanut toukokuussa verkko-opetuksena ja jatkunut lähiopetuksena viime perjantaista lähtien.

Leirin parhaana antina Salin piti kurssin käytännön harjoituksia, joissa on syvennytty muun muassa pumppujen käyttöön, hätäesiapuun ja perusselvityksen mukaiseen työnjakoon. Tiistaina Salin harjoitteli auton nostamista ilmatyynyn avulla, mikä voi olla tarpeen vapautettaessa puristuksiin joutunutta ihmistä.

Hivenen koskelaisnuorukainen myönsi jännittävänsä tulevien päivien kokeita, etenkin solmuosuutta.

Kosken T.L:n VPK:n toiminnassa Salin on ollut mukana kuutisen vuotta.

– Jos saan itseni sellaiseen kuntoon, että pääsen pelastusopiston testeistä läpi, niin voisin ryhtyä pelastajaksi, Salin suunnittelee.

VPK:n toiminnassa hän aikoo jatkaa joka tapauksessa. Leirillä järjestetty pelastustoiminnan peruskurssi antaa valmiuden toimia hälytysosastossa, kunhan kurssin suorittanut saavuttaa 18 vuoden iän ja palokunta hyväksyy hänet hälytysosastoon.

Huumori auttaa oppimaan

Kosken T.L:n VPK:n nuoriso-osastoa johtavan Laura Liljan mukaan koskelaiset eivät ole menneinä vuosina suurleireille juuri osallistuneet, vaikka palokunnan nuorisotoiminta on muuten vilkasta. Paikallisen nuoriso-osaston vahvuus on 22 nuorta. Heistä 21 tuli kotikunnassa pidetylle leirille, jonka järjesti Länsi-Suomen Pelastusalan liitto, LSPeL.

Aaro Salin tuumasi saaneensa leirielämästä positiivisen kuvan, joten ainakin hän haluaa leirille vastaisuudessakin.

Samaa mieltä ovat koskelaiset 16-vuotiaat Eemeli Laakso ja Sofia Pettersson.

– Leirillä on positiivisia ihmisiä ja kaikkien vastaantulevien kanssa voi puhua. Iltavapaat ovat parasta aikaa, jolloin saa vain hengailla ja olla. Leirillä tulee juteltua kavereiden kanssa ja kaverinkavereiden kanssa. Siten tuttavaverkosto laajenee nopeasti, Laakso kiteytti leiritunnelmiaan.

Laakso ja Pettersson osallistuivat noin 25 oppituntia käsittäneelle konemieskurssille. Kurssilaiset perehtyivät esimerkiksi pumppuihin, vesihuollon järjestämiseen ja raivaustyökalujen käyttöön. Molemmat koskelaisnuoret sanoivat asioiden painuneen päähän huumorin sävyttämän opetuksen siivittämänä.

Leirillä on monta sukupolvea

Tähän mennessä Länsi-Suomen Pelastusalan liitto on pitänyt 75 palokuntaleiriä, kun Koskenkin leiri lasketaan mukaan. LSPeL:n tiedotusvaliokunnan puheenjohtaja, Kiukaisten VPK:n Pauliina Puputti sanoo perinteen heijastuvan leiriläisten ikähaitariin.

Nuorin Polte 2023:lle osallistunut on 1-vuotias ja iäkkäimmät leiriläiset ovat 80 ikävuoden tuntumassa. Leirille järjestettiin ”palosammutinhuolto” hoitamaan perheiden pienimpiä siksi aikaa, kun heidän vanhempansa huolehtivat talkootehtävistään.

Ensimmäisen kerran 1991 palokuntaleirille osallistunut Pauliina Puputti kertoo saaneensa leireiltä vuosien varrella lukuisia kavereita.

– Syntyypä leireillä pariskuntiakin. Täällä on sellaisia, jotka ovat tavanneet leirillä ja tulevat leireilemään omien lastensa kanssa, Puputti sanoi.

Puputin kolmesta lapsesta kaksi, Arttu ja Lassi, osallistuivat Polte 2023:lle.


Leiri

Polte 2023 -palokuntaleirin järjestää 90-vuotista taivaltaan juhliva Länsi-Suomen

Pelastusalan liitto.

Leiri pidetään Koskella 2.–7.7., pääasiassa koulukeskuksen tuntumassa.

Osallistujia yli 850.

Lähes 300 aikuista työskentelee leirillä vapaaehtoisina palokuntanuorten leiritoiminnan mahdollistamiseksi.

Korjaus 11.7. kello 9.10.: Aiemmin faktalaatikossa kerrottiin, että leirillä työskentelee 80 aikuista. Oikea määrä on lähes 300 aikuista.


Tavoitteena saumaton yhteistyö

Polte 2023 -leirillä järjestettiin lapsille ja nuorille useita koulutuksia sekä kursseja, kuten nuoriso-osaston kouluttajakurssi, konemieskurssi, pelastustoiminnan peruskurssi, tasokursseja ja action-kurssi. Tarjolla oli myös palokuntarippikoulu sekä mahdollisuus suorittaa hygieniapassi.

Kakskerran sopimuspalokuntaa edustava Aki Hjort kiteyttää nousujohteisen koulutuksen tähtäävän siihen, että jokainen palokuntalainen suorittaa pelastustoimiin liittyvät asiat samalla tavalla ja aikanaan hälytystehtävällä kohdattaessa he osaavat tehdä saumatonta yhteistyötä.

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.