Positiivinen ongelma

0

Moni sukanvarteen säästävämiettii nykyisin, miten säästöt pitäisi sijoittaa. Pankkitilillä inflaatio syö säästöt, mutta osakemarkkinatkin vaikuttavat kovin epävarmoilta.

Kosken kunnassa on parhaillaan menossa vähän toisenlainen sijoitusongelma. Kunta sai hiljattain yli miljoona euroa perintöä, mikä on kunnan budjetissa iso raha. Ajatukset siitä, että rahoilla pitäisi tehdä jotain erityistä eikä vain käyttää juoksevien menojen paikkaamiseen, vaikuttavat järkeviltä.

Näkemys, jonka mukaan kunnan saaman perinnön käytössä otettaisiin huomioon perinnön jättäjän arvomaailma, on järkevä. Maaseutumaisuus ja luonto ovat varmasti sellaisia asioita. Mitä hankkeet voisivat konkreettisesti olla, onkin miettimisen paikka.

Maaseudun väestökehitys kielii siitä, että erilaiset elinvoimaa lisäävät hankkeet ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä. Koski osoitti voimansa taas viikonloppuna järjestämällä monella tapaa ikimuistoisen Kohauksen. Koskelaisissa on voimaa, mutta koskelaisia pitäisi olla enemmän. Kunnassa kannattakin nyt miettiä, miten käyttää perintörahoja niin, että kunnasta tulisi entistä houkuttelevampi muuttokohde.

Myös Kosken seurakunta sai hiljattain mittavan perinnön. Siitä säädettiin liittymissopimuksessa, että perintö käytetään Koskella. Seurakunnan perinnön suhteen tilanne on selkeämpi, sillä se on määrätty käytettäväksi diakonian hyväksi. Miettimistä riittää toki myös seurakunnan hallinnossa, sillä perintörahoille on keksittävä sellaista käyttöä, jota ei muuten Kosken diakoniassa voitaisi tehdä.