Ruokaa pitää saada Suomesta

0

Samalla kun Venäjä on taas vaikeuttamassa Ukrainan viljanvientiä Mustallamerellä, meillä Suomessa viljelijät katsovat huolestuneina kuluvan kesän satonäkymiä. Kesä on ollut poikkeuksellisen kuiva ja odotettavissa on keskimääräistä heikompi sato.

Omavaraisuusaste on Suomessa monien tuotteiden kohdalla ilahduttavankin korkea, mutta sitä pitää edelleen nostaa. Suomi on käytännössä saari ja huolto tapahtuu meritse. Jos Venäjä onnistuisi tavalla tai toisella vaikeuttamaan meriliikennettä Itämerellä, ruokakauppojen hyllyillä alkaisi nopeasti olla tilaa. Poliittinen yksimielisyys siitä, että suomalaista maataloutta on tuettava, jotta se pärjää kilpailussa suotuisimmilta alueilta tulevia tuotteita vastaan, on ilahduttavan korkea. Tekoja tarvitaan kuitenkin lisää. Maatalouden kannattavuus on edelleenkin heikko.

Suomessa on paljon vahvuuksia, joilla suomalaisia elintarvikkeita on mahdollista paitsi tuottaa lisää oman maan tarpeisiin, myös tuottaa vientiin. Puhtaus on ilmiselvä valtti. Toinen suuri vahvuus on vesi, jota Suomessa riittää, mutta josta tulee olemaan pula monin paikoin maailmalla. Vettä on hankala viedä, mutta paljon vettä vaativien tuotteiden vieminen kyllä onnistuu.