Barbie-elokuva pistää miettimään

0

Ohjaaja: Greta Gerwig
Suomen ensi-ilta: 21.7.2023
Käsikirjoittaja: Greta Gerwig; Noah Baumbach
Kesto: 1 t 54 min
Pääosissa: Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Kate McKinnon, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Issa Rae, Will Ferrell, Helen Mirren

21.7. Suomen ensi-iltansa saanut Barbie-elokuva on rikkonut Suomessa jo useita ennätyksiä katsojaluvuillaan. Jo yli puoli miljoonaa suomalaista on käynyt elokuvissa katsomassa, mikä aiheutti maailmanlaajuisen pulan pinkistä maalista.

Allekirjoittanut ei ole koskaan ollut elokuvaintoilija. Oikeastaan minun tulee aika harvoin katsottua yhtään mitään televisiosta. En myöskään ole juurikaan leikkinyt lapsena barbeilla, joten senkään puolesta sidettä elokuvaan ei etukäteen löytynyt.

Seurattuani aikani ihmisten kiivasta keskustelua elokuvasta somessa oli minunkin kuitenkin pakko suunnata elokuvateatteriin. Ja hyvä että suuntasin, sillä elokuva oli loistava!

Filmi otti loistavasti kantaa lukemattomiin yhteiskunnallisiin teemoihin, joista suurimpana voisi nostaa esiin patriarkaalisen yhteiskunnan ja sukupuolten epätasa-arvon sekä epäinhimilliset kauneusihanteet. Toisaalta kantaa otettiin myös erilaisuuteen ja kasvamiseen. Siitä huolimatta kokonaisuus ei mielestäni ollut raskas tai päälleliimattu.

Loistava musiikki, lainaukset klassikoihin, Barbie-lelujen valmistaja Matteliin kohdistuva itseironia sekä nerokas lavastus tasapainottivat loistavasti rankkoja teemoja. Oli myös ilo huomata, kuinka luonnollisesti diversiteetti oli toteutunut näyttelijöiden roolituksessa. Hauska huomio roolituksessa Netflixin Sex education -sarjaa seuranneille: Kameran edestä saattaa huomata paljon tuttuja kasvoja!

Mitä tulee sosiaalisessa mediassa käytyyn keskusteluun elokuvan miesvihasta, en itse allekirjoita näkemystä. Oma tulkintani elokuvan viestistä oli nimittäin täysin päinvastainen. Surullista jos sukupuolten välisen tasa-arvon luominen koetaan vihana miehiä kohtaan. Ei täydellisessä yhteiskunnassa olla viemässä keneltäkään oikeuksia pois, ainoastaan takaamassa ne yhtäläisesti kaikille.

Joka tapauksessa, jos et vielä ole käynyt tätä katsomassa, kannattaa elokuva ehdottomasti lisätä katsottavien listalle. (S.H.)
Tuomio: * * * * *


Arvosteluasteikko

* * * * * tajunnanräjäyttävä
* * * * Kenough
* * * aika keskiverto
* * njääh
* yhtä syvältä kuin epätasa-arvo


Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu.