Mahdollisuuksia on aina

0

Suomelle ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden tuonut ruotsalaisvalmentaja Kurt Lindström näytti kerran kuvaa, missä pienen jääkiekkomaalin edessä oli varusteineen valtavalta näyttävä maalivahti. Lindstörmin sanoma oli, että kuvassa näkyi myös paljon aukkoja, joista kiekon voi laittaa verkkoon. Lindström sai suomalaiset kiekkoilijat näkemään mahdollisuudet. Sen jälkeen mitaleja on tullut tiheään tahtiin.

Maaseudun elinvoima huolestuttaa monia. Väki vähenee, maatalouden kannattavuus on heikko, kulkeminen kallistuu. Ongelmien sijaan kannattaa kuitenkin keskittyä mahdollisuuksiin. Keskellä Kyröä sijaitseva valtava sahan tontti on herättänyt mahdollisissa ostajissa kiinnostusta. Aurajoen matkailutien lauantainen kulttuuriralli tarjoaa mahdollisuuden todeta, että matkailussa on mahdollisuuksia. Tässä lehdessä olevan maaseututeeman jutut puhuvat sen puolesta, että ennakkoluulottomuudella uutta liiketoimintaa voi kehittää vaikka puutarhaviljelystä tai kukkien kasvattamisesta.

Maaseudun elinvoima on pitkälti palveluiden varassa. Suuri osa palveluista on yksityisiä ja yrittäjien aktiivisuudesta kiinni, mutta sosiaali- ja terveyspuolella kyse on poliittisista päätöksistä. Hyvinvointialueen alku on ollut juuri niin kangerteleva kuin pelättiinkin eikä tietoa tulevasta palveluverkosta vielä ole. Varhan toimintaa ihmetellessä helposti unohtuu, että uudistuksen tavoitteena oli parantaa palveluja ja alentaa kustannuksia.