Satonäkymät ovat nyt varsin vaihtevat

0
Puinnit ovat Auranmaalla hyvässä vauhdissa. Satonäkymät ovat pöytyäläisen Kari Hirvensalon mukaan varsin vaihtelevat. Kuva: Juha Lahti

LIETO/Tarvasjoki, PÖYTYÄ. Puintikausi alkaa olla nyt kiivaimmillaan. Syysviljat on jo hyvin pitkälti puitu, mutta kevätkylvöjen puinnin osalta ollaan vielä alkutekijöissä. Satonäkymät ovat pöytyäläisen Kari Hirvensalon mukaan varsin vaihtelevat.

–Riesana oli kuiva alkukesä, joka on juuri se tärkein vaihe sadon kannalta. Kylvöjen jälkeen pitää saada sateita. Nyt niitä ei tullut, mutta toisaalta sitten myöhemmin satoi taas liiankin kanssa, Hirvensalo perustelee sitä, miksi huipputuloksiin ei tänä vuonna päästä.

Tilanne ei kuitenkaan ole nyt läheskään niin huono, kuin edellisenä vuonna, jolloin syksyn kylvöt eivät selviytyneet talvesta.

–Silloin jouduttiin viljelemään vehnä uudelleen keväällä. Nyt ei sitä tapahtunut. Mutta sadon kannalta vaihtelu on nytkin valtavaa, eli meillä keskimäärin 5000 kiloa hehtaarilta vaihdellen eri lohkoilla 2000 ja 7000 kilon välillä. Näyttää kuitenkin siltä, että viljan laatu on oikein hyvä tänä vuonna. Mutta sitten taas tiedetään sekin, että mitä runsaampi sato, sitä vähäisempi valkuaisen määrä. Sekin pitäisi olla vähintään 12 prosentin luokkaa, Hirvensalo mainitsee.

Syksyn sää näyttelee suurta osaa siinä, päästäänkö syysviljojen puinnin jälkeen vielä kylvötöihin.

–Nyt näyttää kyllä ihan hyvältä sen suhteen. Syyskuun puoliväli on vielä oikein mainio ajankohta syksyn kylvöille. Näyttää myös siltä, että syyskylvöihin ollaan yhä enemmän siirtymässä, koska alkukesät nyt ovat olleet aika kuivia, eikä se missään nimessä lupaile hyvää satoa kevätkylvöille.

Kari Hirvensalon mukaan syysviljan satonäkymät ovat kohtalaisen hyvät. Kuva: Juha Lahti

Kevätviljojen osalta tilanne huolestuttavampi

Kevään kylvöjen tilanne ei ole kovin hyvä, vaikka esimerkiksi kevätvehnää on jo paikoin päästy puimaankin.

–Nyt pitäisi olla poutaa, jotta saataisiin puitua. Mutta näyttää siltä, että sateita on edelleen luvassa.

Kovin eri kasvuvaiheissa kevätviljat ovat vielä tällä hetkellä, eikä sadosta ole sen takia tulossa kovinkaan tasalaatuista.

–Esimerkiksi kaurasta osa on jo pudottanut maahan ja osa on vielä täysin kesken. Aurinkoinen syksyn sää olisi nyt siis se pelastava tekijä kevätviljan puinnille. Se auttaisi paljon myös syysviljojen kylvöissä, Hirvensalo summaa asioita syksyn osalta.

Marjasato puolestaan on ollut tänä vuonna oikein hyvä.

–Mansikkasato ainakin meillä oli oikein mainio. Ja jos kelit ovat hyvät, niin mansikkaa saadaan vielä ainakin kuukauden verran. Tietyillä lajikkeilla kukinto on vielä menossa. Tosin poimittava määrä nyt syksyn aikana on hieman arvoitus. Vadelmaa sen sijaan saadaan ihan pakkaskeleihin asti, Hirvensalo kertoo.

Viljelijät ovat aina pitkälti säiden armoilla. Nyt kun alkukesät ovat osoittautuneet poikkeuksellisen kuiviksi etenkin tietyillä alueilla, on suuntaus ollut yhä enemmän syksyn kylvöihin, jolloin itäminen on varmempaa. Silloin tosin on vaarana edessä olevan talven vaikutus, joka voi pahimmillaan tuhota koko sadon.
Juha Lahti