Yläneelle kulkee entistä vähemmän bussivuoroja – Kunnan tuki on maaseudulla julkisen liikenteen elinehto

0
Iina Mäkelä nousee linja-autoon Kyrön keskustassa. Bussin ratin takana on kuljettaja Tapio Mathlin.

PÖYTYÄ. OnniBus karsii vuorotarjontaansa siten, että Turusta, Yläneen, Säkylän ja Euran kautta Poriin liikennöitävää F21-linjaa ajetaan 14. elokuuta alkaen maanantaista torstaihin vain kerran päivässä suuntaansa. Vielä hetken linjaa liikennöidään arkisin kahdesti päivässä.

OnniBussin kaupallinen johtaja Petteri Rantala kertoo karsimispäätöksen syyksi sen, ettei linjan tuottavuus ole vastannut kustannuksia.

Yläneen Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ismo Stenholm harmittelee bussiliikenteen olevan jo nyt heikolla tolalla. Vaikka vuoroja on vielä hetken aikaa kaksi suuntaansa, työssäkäynti Turussa ei ole niiden turvin mahdollista. Yläneeltä kun ei kulje aamubussia Turkuun.

– Tarvittaisiin vähintään kolme vuoroa Turkuun ja takaisin. Uskoisin monen Turussa työssäkäyvän yläneläisen käyttävän bussia, jos se olisi mahdollista, Stenholm sanoo.

Hän muistuttaa, että työmatkalaisten lisäksi on muitakin yläneläisiä, jotka kävisivät silloin tällöin päiväseltään Turussa. Stenholm kertoo unelmoivansa, että Turun seudun joukkoliikenne Fölin autot kulkisivat vielä joskus Yläneen keskustaan saakka.

ELY määrittää tuetut reitit

Turun ja Yläneen välinen liikenne tapahtuu markkinaehtoisesti. Joukkoliikennettä on vaikea saada kannattamaan maaseudulla, sillä suuria ihmisjoukkoja ei ole.

Pöytyän hallintojohtaja Jussi Heinosen mukaan kunnan tukemat julkiset liikenneyhteydet eivät ole näillä näkymin lisääntymässä.

– Vaihtoehtoja liikennöinnin parantamiseksi kuitenkin kartoitetaan jatkuvasti, hän sanoo.

Pöytyän julkinen liikenne on tehty palvelemaan ennen muuta koululaisten ja opiskelijoiden tarpeita sekä työmatkalaisia. Kunta on sitoutunut tukemaan joukkoliikennettä väleillä Oripää–Riihikoski–Turku sekä Loimaa–Pöytyä–Turku.

– Liikkuminen on tietysti aina tärkeää, mutta julkinen liikennöinti on kunnalle iso resurssikysymys. Yläneellä on käytössä kunnan sisäinen asiointiliikenne, Heinonen toteaa.

Kuntalaisten toiveet heijastuvat kuntien tukemaan vuorotarjontaan viiveellä. Syynä on se, että ELY-keskukset määrittävät ja kilpailuttavat kuntien tukemat bussireitit. Kuntien rooli on toimia lähinnä maksumiehenä ja esittää toiveita reiteistä sekä aikatauluista.

Kesätyöntekijä toivoo lisää vuoroja

Kesätöissä Pöytyällä käyvä turkulainen Iina Mäkelä tuumaa Kyrön ja Turun välisen linja-autoliikenteen toimivan kohtalaisesti, mutta petrattavaakin olisi.

– Bussivuoroja saisi kulkea siten, että Turkuun ja Kyröön pääsisi myöhäisempinäkin kellonaikoina. Minulla on työvuoroja myös lauantaisin ja etenkin viikonloppuisin vuorotarjonta on niukkaa, Mäkelä kertoo.

Hänen kokemustensa mukaan julkisen liikenteen käyttö on helpompaa Aurasta kuin Pöytyältä. Mäkelän työssäkäyntiä on helpottanut se, että hänen vanhempansa asuvat Pöytyällä. Tarvittaessa hän on voinut yöpyä heidän luonaan.

Mäkelä on huomannut, että julkisen liikenteen aikataulujen selvittäminen vaatii jonkin verran vaivannäköä. Esimerkiksi kaikkia Pöytyän ja Turun välillä liikennöitäviä vuoroja ei löydy uudelta Seutuplus.fi-sivulta.

Lisäksi on hyvä katsoa Matkahuollon reittioppaassa sekä Valtasen liikenteen nettisivuilla olevat aikataulut. Myös Pöytyän kunnan nettisivu tarjoaa tietoa julkisesta liikenteestä sekä asiointiliikenteestä.


Asiointiliikenteellä pääsee taajamiin

Aikataulunmukaisten bussivuorojen lisäksi Pöytyällä on käytössä kunnan sisäinen asiointiliikenne. Sitä hoidetaan kutsutaksiperiaatteella. Reittien ajaminen edellyttää, että matkustajia on vähintään kaksi. Matkat tilataan puhelimitse suoraan autoilijalta viimeistään tuntia ennen aikataulun mukaista lähtöaikaa. Reitit ajetaan asiakkaiden tarpeen mukaan. Asiointiliikenteessä asiakasmaksu on 5 euroa yhdensuuntaisesta matkasta.

Kyröön suuntautuvat reitit ajetaan Rahkion ja Kumilan suunnilta keskiviikkoisin. Riihikoskelle suuntautuvat reitit ajetaan Ordenojan suunnalta perjantaisin. Näiden reittien autoilijoina ovat Rutasen Taksit p. 050 599 2842 ja Siukosen taksit p. 040 558 9873.

Yläneen keskustaan suuntautuvat reitit ajetaan Kolinummen suunnalta ja Heinijoki–Laajoki suunnasta torstaisin. Uusikartanon reitti ajetaan joka lauantai. Reittejä ajavat autoilija Hannu Sankari puh. 0400 221 955 ja Taksi Lasse Vähätalo puh. 0400 787 057.