Yläneenjoen yläjuoksulla kuolleita kaloja ja epämääräistä ainetta

0
Kuolleita kaloja ja öljyä muistuttavaa ainetta kelluu Yläneenjoen yläjuoksulla. Kuva: Matti Oksanen.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneenjoen yläjuoksun kalakuolemat kummastuttavat Yläneen Keihäskoskella. Kuolleista kaloista Yläneen Facebook-ryhmässä kertoneen Matti Oksasen mukaan kaloja ja öljyä muistuttavaa ainetta kelluu joen pinnassa noin kilometrin matkalla Oripääntien maatiesillalta Oripään suuntaan.

–Oripään puolella on puhdasta, Oksanen kertoo ja toteaa ilmiön olevan jokakesäinen.

–Joki muuttuu viemäriksi elokuussa, mutta näin paha tilanne ei ole aiemmin ollut, hän murehtii.

Oksanen havaitsi kuolleet kalat 3–4 päivää sitten. Kuolleita särkiä on Oksasen mukaan runsaasti molemmin puolin jokea. Veden pinnalla lilluva aine ei hänen mukaansa ole öljyä, sillä se ei haise öljyltä. Mätänevät kalat sen sijaan haisevat.

Oksasen tiedon mukaan Ely-keskukseen saatiin yhteys torstaina, mutta puoleen päivään mennessä sieltä ei vielä oltu tultu tilannetta tutkimaan. Asiasta tehtiin myös hätäkeskukseen varhain torstaiaamulla ilmoitus, mutta pelastuslaitokselle asti tieto ei kulkenut.

Pyhäjärvi-instituutin asiantuntijat kävivät paikalla torstaina.

–Teimme Pyhäjärven suojeluohjelman puitteissa katselmuksen maastossa ja löysimme mahdollisen veteen joutuneen aineen lähteen, Ville Kangasniemi kertoo.

Kangasniemen mukaan asiasta on ilmoitettu viranomaisille, mutta muutoin hän ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa tämän enempää.