Heidi Tuomola ikuisti Himolan Teatterin tunnettuja kasvoja ja toi kuvat näytille Yläneen keskustaan

0
Heidi Tuomola halusi tulla kuvatuksi Liian paksu perhoseksi -näytelmän päähenkilö Kaisun roolivaatteissa yläneläisessä ladossa. Kuva syntyi Tuomolan ja hänen anoppinsa yhteistyönä.

PÖYTYÄ/Yläne. Valokuvaaja ja toimittaja Heidi Tuomola on ripustanut Yläneen entisen säästöpankin ikkunoihin Tähtihetkeni estradilla -näyttelyn, jossa esiintyy Himolan Teatterin pitkän linjan näyttelijöitä.

Tuomolallekin elämän merkityksellisimpiä asioita on teatteri, jota hän on harrastanut Yläneellä yli 25 vuotta. Niinpä hän päätti taltioida valokuvausopintojensa näyttötyöhön teatterista tuttuja ystäviään, joilla on takanaan vähintään yhtä pitkä ura näyttämöllä kuin hänellä itsellään.

Kokemuksestaan Tuomola tietää, että jokaisella teatteria harrastaneella on jokin roolityö, joka palaa mieleen vuosienkin päästä.

– Halusin puvustaa ja viedä kuvattavat hetkeksi siihen maailmaan, jota he muistelevat ilolla illanistujaisissa, Tuomola kertoo.

Asuissa oli miettimistä

Kuvattavien henkilöiden puvustamisessa oli päänvaivaa, sillä Himolan Teatterin puvustamo on muuttanut pariin otteeseen ja vaatekokoelmaa on karsittu vuosien varrella. Esimerkiksi Kari Saaren toivoman, yli 30 vuotta sitten Raision teatterissa käytetyn rooliasun kohtalosta ei ollut tietoa, joten sellainen ommeltiin kuvauksia varten.

Tuomola valokuvasi näyttötyötään Lystmetän lavasteissa, Yläneen kotiseutumuseossa, Ravintola Kestihovissa ja Ruukin Sydän -kahvilassa Kauttualla. Kuvissa esiintyvät Paula Ahola, Vesa-Pekka Heikkilä, Jorma Kavander, Erkki Kurikka, Päivikki Lekari, Elisa Niittymäki, Kari Saari ja Heidi Tuomola.

Näyttelyn potretit on otettu 30 millimetrin polttovälillä ja yhdellä salamavalolla. Näin ne näyttävät keskenään samankaltaisilta.

Lokakuun alussa Heidi Tuomola jatkaa opintojaan Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:ssä Tampereella. Hänen on määrä valmistua valokuvaajamestariksi kesäkuussa 2025.

Viime huhtikuussa Tuomola sai samassa oppilaitoksessa valmiiksi valokuvaajan ammattitutkinnon. Aiemmalta koulutukseltaan hän on media-assistentti ja toimittaja.

Tähtihetkeni Estradilla -näyttely on esillä Yläneen entisen säästöpankin ikkunoissa 15.10. saakka. Marraskuussa kuvat tulevat Auran kirjaston näyteikkunaan ja tulevana talvena niitä voi katsella Yläneen työväentalolla teatteriesitysten yhteydessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän