Koulutus kannattaa aina

0

Kokoomuslaiset ovat perinteisesti halunneet nähdä puolueensa sivistysporvareiden kotina. Siis sellaisena, jolle koulutus, osaaminen ja kulttuurimyönteisyys ovat paitsi välineitä, myös arvoja sinänsä. Uudessa porvarihallituksessa ei ainakaan hallitusohjelman mukaan ole mitään sivistynyttä. Tästä paras osoitus on se, että hallitus on leikkaamassa osaamisen kehittämisestä useammastakin eri kohdasta. Näin siitäkin huolimatta, että juuri koulutuksen pitäisi hallituksen omienkin sanojen mukaan olla sen erityisessä suojeluksessa.

Suomessa on 175 kansalaisopistoa. Niissä on nyt syvä huoli vapaan sivistystyön tulevaisuudesta, sillä budjettiesityksessä kansalaisopistojen valtiontukeen esitetään tuntuvia leikkauksia. Kansalaisopintojen toimintaa voi toki pitää sellaisena, mistä ei ole suoraa kansantaloudellista hyötyä, mutta näin ei ole. Jos ihminen kehittää itseään opiskelemalla esimerkiksi kieliä tai pitää huolta kunnostaan jumppatunnilla, sillä on myönteisiä vaikutuksia niin yksilölle itselleen kuin yhteiskunnallekin.

Kansalaisopistot eivät ole ainoa kummallinen leikkauskohde. Toinen hyvä esimerkki on aikuiskoulutustuki, jota suunnitellaan kokonaan lakkautettavaksi. Maailmassa, jossa työelämä muuttuu hurjaa vauhtia ja tarvetta osaamisen päivittämiseen on entistä useammalla, suunnitelma on todella kummallinen.

Säästöjen etsiminen on vaikeaa, sen osoittaa jo sekin, että valmisteilla oleva budjetti on yhtä velkainen kuin edellinenkin. Se on kuitenkin varmaa, että osaamisesta ja kouluttautumisesta leikkaamalla Suomen taloutta ei voi kääntää kestävälle uralle.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän