Negatiivisesti ajatellen

0

Kolumnin otsikosta huolimatta pyrin tälläkin kertaa löytämään tekstiini positiivisen lopun. En vielä tiedä, onnistunko siinä, mutta katsotaan, miten käy…

Tuo otsikko haluaa herätellä lukijoita miettimään sitä, onko asiat todella niin huonosti kuin mitä meidän annetaan ymmärtää? Katsokaapa vaikka, mitä valtamedia meille syöttää kaiken aikaa. Uutiset ovat perin negatiivissävytteisiä, on sitten kyseessä suurimmat sanomalehdet tai näköradion eri kanavien lukuisat tv-uutiset ja ajankohtaisohjelmat. Tällä hetkellä meuhkataan, että rakennusliikkeitä menee konkurssiin, taloyhtiöitä uhkaa sama kohtalo, ja milloin missäkin yrityksessä on aloitettu sopeuttamistoimenpiteet. Valtion julkinen talous on myös kuralla. Yksi osapuoli yrittää tilannetta korjata, ja toinen osapuoli huutaa, että ei sitä noin saa tehdä. Rasismipeikko väijyy sekin koko ajan nurkan takana luoden omaa painettaan edellä mainittujen tekemiseen. Ajankohtaisohjelmissa tämä vastakkainasettelu tietenkin oikein pyritään saamaan aikaiseksi.

Kaikkihan me tiedämme vallitsevan tilanteen, mutta edelleen kysyn, että miksi meille koko ajan tyrkytetään vain ikäviä asioita? Olisi tosi mukavaa joskus lukea uutista vaikkapa yritys XYZ Oy:stä, jonka tilauskanta on oikein hyvällä mallilla, ja liiketoiminta on kasvanut siinä määrin, että yritys on rekrytoinut kaksi uutta työntekijää kasvaneen kysynnän takia. Tai että Kekkalamäen Peräkylän työväentalon talkootyöllä sekä kunnan ja eri yritysten tuella toteutettu peruskorjaus on saatu valmiiksi. Ihan pieniä juttuja, mutta positiivisia sellaisia.

Jostain luin, että AC/DC-nimisen laulu- ja soitinyhtyeen musiikin kuuntelulla on havaittu olevan positiivisia terveydellisiä vaikutuksia. Ja niin kai on kaikella musiikilla, joka kuuntelijansa mielestä on mieluisaa. Onkohan mikään taho koskaan tutkinut sitä, millainen vaikutus negatiivissävytteisellä uutisoinnilla on ihmisten hyvinvointiin? Näin äkkiseltään voisi kuvitella, että ei kovinkaan positiivinen. Mutta entä, jos alettaisiinkin tykittämään kaiken negatiivisuuden vastapainoksi myös positiivisia uutisia? Edes vaikka fifty-fifty -periaatteella? Uutisoitavaa kyllä löytyisi.

Vaikuttaisiko se samalla tavalla kuin mieluisa musiikki? Olisiko siinä tosiaankin tutkimuksen paikka? Vai onkohan sellainen jo toteutettu? Sitä en tiedä.

Ympärillämme tapahtuu koko ajan paljon ikäviä asioita. Mutta niin tapahtuu myös hyviä. Pitäisikö siis näitä jälkimmäisiä tuoda enemmän esille myös laajemmin ja ihan valtakunnallisesti? No, onneksi meillä on paikallislehtiä, jotka sitä jo osaltaan levikkialueellaan tekevätkin.

toimituksen avustaja
Juha Lahti
juha.lahti@finnrel.fi