Oripääläinen frisbeegolfaaja tähtää ammattilaiseksi – Kolmossija SM-kisoista antoi Niila Koskenojalle intoa ja varmuutta

0
Niila Koskenoja harjoittelee päivittäin Oripään frisbeegolfradalla, Kangastuvan lähimaastossa.

ORIPÄÄ. Jalkapalloa Niila Koskenoja on pelaillut taaperoiästä lähtien, salibandystä hän innostui viisivuotiaana ja nelisen vuotta sitten lajikirjo laajeni frisbeegolfiin.

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Koskenoja yllättyi saavutettuaan Suomen mestaruuskilpailuista amatööriluokkien aikuistensarjasta pronssia. Heinäkuun puolivälissä pidetyissä junioreiden SM-kisoissa Koskenoja oli 12.

– Pidin junioreiden kisaa tärkeämpänä ja jännitin sitä enemmän kuin aikuisten kisaa. Aikuisten kisasta en osannut odottaa menestystä, joten sain tehtyä rentoja heittoja ja kaikki meni hyvin, Koskenoja iloitsee.

Hän tuumaa olevansa kylmäpäinen, mutta kisajännityksen kurissapito teettää töitä. Jännitys kun tahtoo aiheuttaa haitallista ylisuorittamista.

– Jännityksen iskiessä yritän siirtää ajatukset muualle ja pelata silti niin hyvin kuin pystyn, Koskenoja kertoo.

Lisää voimaa salilta

Oripään Urheilijoiden Frisbeegolfseura Gorillaa edustavan Niila Koskenojan heitot kantavat pisimmillään 130–140 metrin päähän. Kiekon huippunopeus on noin 90 km/t.

Vakituista valmentajaa Koskenojalla ei ole. Vinkkejä hän saa harrastuskavereiltaan ja vanhemmat ovat ostaneet hänelle valmennustunteja.

Oripääläisnuorukainen unelmoi pelaavansa ennen pitkää ammattilaisena Yhdysvalloissa. Sitä silmällä pitäen hän on päättänyt hankkia lisää voimaa ja räjähtävyyttä. Talvi on hyvää aikaa panostaa kuntosaliharjoitteluun, joskin mieluummin Koskenoja kiertäisi frisbeegolfratoja.

Viime talvena hän heitteli jalkapallohallissa Raisiossa. Halleista puuttuvat tuuli ja pyörteet, joten kevään koittaessa ulkotunnelmaan pääseminen ottaa aikansa.

Onko tuuli mauste vai hirvitys?

– Jos olen häviöllä, en kaipaa tuulta. Mikäli johdan, puhuri on kiva asia. Silloin on jännittävää seurata muiden painimista tuulen kanssa, Koskenoja vastaa.

Oripäässä on kelpo rata

Kangastuvan maastoon rakennettu Oripään frisbeegolfrata saa Niila Koskenojalta kehuja. Radassa on sopivasti vaihtelevuutta ja Oripään Urheilijoiden talkoolaiset pitävät sen hyvässä kunnossa. Radan alkuun tehty lämmittelyalue on Koskenojasta maan parhaimpia.

Entäpä lajin kustannukset?

Moneen muuhun verrattuna frisbeegolf on Koskenojan mielestä edullinen harrastus. Kiekot maksavat 10–30 euroa kappale.

Suurehko vuotuinen menoerä koituu kisamatkoista ja siksi pelipaidan selkämyksessä komeilevat sponsorit ovat tärkeitä. Kaikkein merkittävimpänä tukijanaan Koskenoja pitää pappaansa, Reima Koskenojaa.

– Pappa toi minut aikanaan Oripään frisbeegolfradalle, heitteli kanssani ja siten innostuin lajista. Nyt hän kuskaa minua kaikkialle, Niila Koskenoja kiittelee.


Kuka?

* Niila Koskenoja
* 14-vuotias
* Asuu Oripäässä
* Käy yhtenäiskoulua Riihikoskella
* Pelaa Oripään Urheilijoissa frisbeegolfia ja salibandyä
* Pitää esikuvanaan Yhdysvalloissa pelaavaa frisbeegolfaaja Väinö Mäkelää