Pride-liputus aiheutti kuohuntaa ja jälkipyykkiä – Aura järjestää liputuksen jatkossa vuosittain

0
Ensimmäistä kertaa viime viikon maanantaina järjestetty Pride-liputus kuumensi Aurassa tunteita. Asiaan palattiin vielä tämän viikon kunnanhallituksen kokouksessa. Kuva: Auran kunta.

AURA. Aurassa kuumana käynyt keskustelu Pride-liputuksesta jatkui maanantaisessa kunnanhallituksen kokouksessa. Ensimmäistä kertaa järjestetty liputus nostatti kunnassa kuohuja, jotka poikivat myös muutaman kuntalaisen taholta oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa vaadittiin kunnanhallituksen tekemän liputuspäätöksen kumoamista ja kuntalaisten mielipiteen selvittämistä asiassa.

Oikaisuvaatimusta käsitellyt kunnanhallitus totesi kunnanjohtajan esityksen mukaisesti, ettei oikaisuvaatimuksessa esitetty sellaista asia- tai laillisuusperustetta, jonka vuoksi liputuspäätös tulisi kumota. Ari-Pekka Haapanen (ps.) olisi halunnut kirjattavaksi, että päätös on jo laitettu käytäntöön joten oikaisuvaatimus on käynyt hyödyttömäksi. Lisäksi hän esitti, että tarkastuslautakunnalta pyydettäisiin lausunto, onko täytäntöönpanon osalta rikottu lakia.

Haapasen esitys raukesi kannattamattomana.

–Päätettävät asiat tulee voida käsitellä siten, että mahdollinen oikaisuvaatimusaika ei tule päätösten täytäntöönpanon esteeksi, Haapanen huomauttaa jättämässään eriävässä mielipiteessä.

OIKAISUVAATIMUKSEN käsittelyn lisäksi kunnanhallitus käsitteli omana asiakohtanaan jo tehdyn liputuspäätöksen täsmentämistä. Kunnanhallitus täsmensi kunnanjohtajan esityksen mukaisesti, että liputus järjestetään jatkossa vuosittain Turun Pride-viikon maanantaina kunnanviraston pihassa. Täsmennyksestä käytiin tiukka äänestys.

Ari-Pekka Haapanen esitti, ettei tehtyä päätöstä olisi täsmennetty. Lisäksi hän esitti, että kunnanhallitus päättäisi, että kunnan lipputankojen käyttö muihin kuin virallisiin liputuksiin valmisteltaisiin kunnanhallituksessa ja/ tai valtuuston iltakoulussa ja valtuusto päättäisi asiasta.

Haapanen sai keskustan Jouko Vähä-Rahkan ja Liisa-Anneli Holmbergin kannalleen. Hänen esityksensä kuitenkin hävisi äänin 3–4 Jukka Leinon (sd.), Laura Alikeskikylän (kok.), Kalle Isotalon (kok.) ja Jenni Päätalon (vas.) äänestäessä pohjaehdotuksen puolesta.