Savikiekot kutsuvat tanssin tunnelmaan Yläneelle ensi sunnuntaina

0
Ulla-Maija Harinen ja Tapio Rastas ottivat tuntumaa savikiekkosävelmiin, kun Asko Mäentaka pisti soimaan Ida Ekmanin tulkitseman kappaleen Tuonne taakse metsämaan. Kuva: Jorma Kaarto

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen työväentalolla karkeloidaan sunnuntaina vanhan tanssimusiikin kutsuvassa tenhossa. Paimiolainen musiikinharrastajia ja keräilijä Asko Mäentaka soittaa savikiekkolevyjä perinteikkään työväentalon kulta-ajoilta, jolloin talon suojissa järjestettiin tuon tuosta tansseja, iltamia, elokuvia ja näytelmiä.

Wanhan ajan savikiekkotansseilla kerätään varoja työväentalon ylläpito- ja korjauskustannuksiin. Vuonna 1906 valmistunut rakennus on ryhdikäs suojelukohde, jonka omistaa Yläneen Työväenyhdistys Pelastaja ry.

–Tapahtuman järjestää keväällä perustettu epäpoliittinen Torpparitoimikunta, joka järjesti työväentalolla vappuna ensimmäisen runo- ja musiikkitapahtuman, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Arimo Helmisaari .

Viimeksi neljä vuotta sitten

Asko Mäentaan merkittävän savikiekkokokoelman helmet ovat soineet Yläneen työväentalolla ennenkin. Ensimmäiset savikiekkotanssit pidettiin syyskuussa 2019. Sittemmin koronapandemia saatteli kaikki yleisötapahtumat pitkälle tauolle.

Mäentaan keräilyharrastus alkoi C-kaseteista ja vinyylilevyistä 1970-luvulla. Savikiekot tulivat mukaan 2010-luvulla. Savikiekkolevyjä valmistettiin 1901-61. Nykyisistä artisteista tuon ajan on kokenut ainakin Eino Grön.

–Soitan tanssien aikana 42 kappaletta. Niiden välillä kerron muutamalla sanalla kappaleesta ja sen tekijöistä. Emmalla aloitetaan, Mäentaka valottaa.

Tavallisten lavatanssien tapaan kaksi saman tanssilajin kappaletta soi peräkkäin. Luvassa on valssia, tangoa, foksia, masurkkaa, jenkkaa, polkkaa ja niin edelleen. Jokaiselle jotakin ja vähän enemmänkin.

Mäentaka on ammatiltaan autokatsastaja. Hänen mukanaan soittotapahtumaan tulee toinenkin katsastusmies, Pertti Rantanen omine soittopeleineen.

Järjestäjät painottavat, että tilaisuuteen sopii tulla ihan vain kuuntelemaan ikivihreitä sävelmiä ja nauttimaan nostalgisesta tunnelmasta.

Wanhan ajan savikiekkotanssit Yläneen työväentalolla sunnuntaina 17.9. klo 14–17.30. Pullakahvit sisältyvät 10 euron lipun hintaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän