Auranmaan työttömyys kasvusuunnassa: nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrä lisääntynyt

0

AURANMAA. Auranmaan työttömyysaste laski syyskuussa pikkiriikkisen: Aurassa, Marttilassa ja Pöytyällä työttömyysaste hitusen laski kuukauden aikana ja Oripäässä puolestaan oli hienoista nousua. Koskella lukema pysyi ennallaan.

Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden Auranmaan työttömyysaste on kuitenkin kasvanut. Vuosi sitten alueen työttömyysaste oli 5,9 prosenttia, kun tällä hetkellä työttömänä on 6,6 prosenttia työvoimasta. Kasvu selittyy Pöytyän lukemilla: Pöytyän työttömyysaste kohosi vuoden aikana 6,3 prosentista 7,3:een.

Pöytyän työttömyysaste on edelleen Auranmaan alueen korkein. Alhaisin lukema puolestaan on Kosken 5,6 prosenttia.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen julkaiseman työllisyyskatsauksen mukaan alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys on lisääntynyt maakunnassa vuoden aikana kolmella prosentilla. Auranmaalla kasvua on samassa määrin. Viime vuoden syyskuussa Auranmaalla oli 36 alle 25-vuotiasta työtöntä, kun heidän määränsä on parhaillaan 51.

Myös pitkäaikaistyöttömien määrä on ollut kasvussa: vuosi sitten yli vuoden työttömänä olleita oli Auranmaalla 164, ja tällä hetkellä luku on 185.

Työllisyyskatsauksen mukaan maakunnan työttömyysluvut näyttävät toistaiseksi varsin kelvollisilta, kun ottaa huomioon työvoiman kysynnässä jo keväästä asti näkyneen  hiipumisen. Katsauksen mukaan kuluttajien ostovoiman hiipuminen ja rakennusteollisuuden laskusuhdanne kaikkine kerrannaisvaikutuksineen alkavat mitä ilmeisemmin näkyä myös työttömyydessä viimeistään talven aikana.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,6 prosenttia eli täsmälleen sama kuin vuotta aiemmin. Lukema oli selvästi pienempi kuin koko maan 9,4 prosenttia.

Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli Turussa (11,5 %) ja pienin Ruskolla (3,8 %).