Eri puolille Auraa putkahtelee jalustoja, kun kunta siirtyy lediaikaan

1
Auran kirkon tuntumaan on tulossa uusia valaisinpylväitä sekä ledikatuvalot. Uudistuksen myötä pylväiden väliset ilmajohdot jäävät historiaan.

AURA. Auran kirkon kohdalle ja muuallekin kuntaan on ilmestynyt yksittäisiä uusia katuvalojen jalustoja. Ne liittyvät parhaillaan käynnissä olevaan urakkaan, jossa kunnan loppukin katuvalaistus siirretään lediaikaan.

Tekninen johtaja Kari Tuohi kertoo, että yksittäisiä jalustoja sekä pylväitä tarvitaan tiettyihin paikkoihin, jotta ledivalojen verkostosta tulee yhtenäinen.

– Jokaisessa valossa on radiolähetin ja -vastaanotin. Valaistuksen ohjaussignaali kulkee lampusta lamppuun, minkä vuoksi valaisimia on oltava tasaisin välein, Tuohi selittää.

Testausta Horsman alueella

Jouluun mennessä Suutarinkujalle ja Kisatielle asennetaan uudet valaisinpylväät sekä ledit. Kirkonkulman tienoo saa ledikatuvalot ja Kirkonkulman koululle asennetaan pihavalaisimia.

Uusi valotekniikka mahdollistaa jopa yksittäisten katuvalojen tehon säätämisen. Horsman alueella testataan marraskuussa, miten eri asetuksille säädetyt ledit valaisevat.

Hongistontiellä tehoasetus tulee olemaan kokeilun aikana 100 %, Nahkurintiellä 80 %, Horsmantiellä 60 %, Leppäkujalla 40 % ja Katajakujalla 20%.

Auran tekninen lautakunta päättää tämän jälkeen, millä teholla kunnan vastuulla olevat katuvalot jatkossa palavat.

Paloaikaan tuli pidennys

Viime vuonna Aurassa supistettiin katuvalojen paloaikaa, kun sähkön hinta nousi pilviin. Valot päätettiin sytyttää hämärän tullen, sammuttaa kello 22 ja sytyttää taas aamulla kello 6.

Nyt sähkön hinta on siedettävällä tasolla, joten tekninen lautakunta päätti pidentää paloaikaa. Auran kunta ostaa sähkönsä Helen Oy:ltä. Se maksaa sähköstään siirtohintojen kera noin 15 senttiä / kWh.

Viikolla 42 katuvalojen paloaikoja säädetään siten, että asuntoalueilla yösammutukset toteutetaan arkisin kello 00–05 ja viikonloppuisin kello 04–06 välisinä aikoina. Valotehoa kuitenkin lasketaan arkisin kello 22–00 ja viikonloppuisin kello 22–04 välisinä aikoina 40 prosenttiin.

Teollisuusalueiden yösammutukset ajoittuvat kello 23–05 väliselle ajalle ja 30 minuuttia ennen valojen sammutusta teho pudotetaan 10 prosenttiin tai sammutetaan joka toinen valo merkiksi kohta tapahtuvasta pimentymisestä.

1 KOMMENTTI

  1. Ei oo tulossa 2 vuotta ollaan pyydetty korjaamaan järykseläntie ja paavonkujan lamput uudetkin tolpat on vanhojen vieressä. Kerran lapsi meinas jäädä autoalle. Sit kun se tapahtuu nin sitsaadaan rikossyyte kunnalle ja lampuista vastaavalle kenkää

Kommenttien lisääminen on estetty.