Karjalanpiirakat saavat olla tekijänsä näköisiä, sillä tärkeintä niissä on maku

0
Italialainen vaihto-oppilas Zoe Repetto, 16, tarttui kuin vanha tekijä karjalanpiirakoiden valmistukseen. Vieressä tukihenkilö Eija Elmgren muotoilee kuoritaikinaa pulikalla ja kurssin opettaja Marja-Liisa Lankinen seuraa leivonnan sujumista.

KOSKI. Syysmyrskystä ei ollut tietoakaan, kun Kosken koulukeskuksessa riisipuuro oli tulilla, ruiskuoritaikina tekeillä ja naurun remakka täytti kotitalousluokan.

Meneillään oli karjalanpiirakkakurssi. Kosken Maaseutunaisten ja kulttuuritoimen yhteistyönä järjestämä opetuksellinen leivontatuokio osoittautui leipojamäärältään menestykseksi, sillä kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet mukaan.

–Oli iloinen yllätys, että saatiin näin paljon osallistujia, mutta ihanaa, totesi kulttuuritoimea edustanut Outi Källvik.

Suosio enteilee, että jatkossakin järjestetään vastaavantyyppisiä kursseja. Ilmoille heitettiin ajatuksia muun muassa vatruskojen, ohrarieskan, sultsinoiden ja leivän teosta. Kiinnostusta perinteisiin ja edullisiin syötäviin on olemassa.

Perinneruokien ja -leivonnaisten kannalla oli myös kurssin opettaja Marja-Liisa Lankinen. Hän haluaisi tuoda esille niin karjalaisia kuin muitakin perus- ja perinneruokia, vaikka pitojen kautta.

–Perusruoka-aineet ovat parhaita. Ne ovat halpoja, yksinkertaisia ja nopeasti tehtäviä.

Lankinen tietää mistä puhuu. Sukutaustaltaan karjalainen Lankinen oli pukeutunut asiayhteyteen sopivasti Feresiin, eli henkselimekkoon ja kansanpukuun, kun hän opetti karjalanpiirakoiden tekoa.

–Kansallispuvun kanssa ei mennä keittiöön eikä tarjoilla ruokia, tiesi Lankinen kertoa.

Kansallispuku on juhlia varten ja niitä Lankisella on kaksin kappalein; Tuukkalan ja Muolaan puku.

Kuoritaikinan sopiva paksuus herätti pohdintaa. Marja-Liisa Lankinen ohjeisti Mariia Rautarintaa, että sentin paksuinen kuori on hyvä. Taustalla Kaija Laukkanen vahtii puurokattilaa.

Mutta tällä kurssilla kansallispuvut olivat sivujuonne ja karjalanpiirakat pääasia. Aikoinaan päätyönään kansalaisopistossa ompelua opettaneelle 70-vuotiaalle rouvalle kotitalous on aina ollut lähellä sydäntä ja tätä iloa hän halusi nytkin jakaa kurssilaisille.

Näinpä 40 vuotta vanhan häälahjakirjan sisältämä karjalanpiirakkaresepti taltioitui kännykän kuva-albumeihin ja perinteisiin muistivihkoihin.

Naurua ei pidätellyt mikään, kun varsinainen piirakan teko alkoi. Yhdelle tuotti vaikeuksia pyöreän muodon pitäminen taikinakuorta pulikalla muotoillessa, toiselle kuoren sopiva paksuus tuotti tuskaa, kolmannen puuro oli palanut pohjaan.

Ja se rypytys. Jotain se jännitti, osa koki onnistuvansa, osalla oli ihan oma tyylinsä. Itsevarmasti puuhaan tarttui italialainen vaihto-oppilas Zoe Repetto , 16.

31–Kotona Italiassa kokkaan ja leivon äidin kanssa, hän kertoi.

Pohjois-Italiasta kotoisin oleva Repetto koki perinneleivonnaisen leipomisen olevan kivaa.

Ja sitä se vaikutti olevan koko kurssiporukan mielestä. Mukaan oli lähdetty joko äidin houkuttelemana, karjalaisten sukujuurien vuoksi tai ihan vaan tapaamaan uusia ihmisiä. Jokunen taisi saada kimmokkeen piirakoiden leipomiseen jatkossakin.

–Te ootte hyvin pärjänneet. Yhtä oikeaa tapaa ei piirakan tekoon ole. Ne saavat olla tekijänsä näköisiä, sillä tärkeintä on maku, kehui Lankinen oppilaitaan.

Ansaitut kehut, sillä uunituore, voilla silattu, rukiinen piirakka suli toimittajankin suuhun.


RESEPTI: Karjalanpiirakat

Marja-Liisa Lankinen on jo kymmeniä vuosia luottanut Seija Pukosen ja Terttu Kauppisen Makuja maakunnista -kirjan karajalanpiirakkareseptiin. 40 vuotta vanhan häälahjakirjan reseptillä piirakat leivottiin myös Kosken karjalanpiirakkakurssilla. Ohjeella tulee noin 25 kappaletta piirakoita.

Kuori
2 dl vettä
0,5 tl suolaa
4 dl sihtiruisjauhoja
öljyä

Riisitäyte
2,5 dl riisiä
0,5 l vettä
1 l maitoa
1 tl suolaa
(voita)

1) Aloita puuron keitosta.
2) Kuorenvalmistus. Anna kuoritaikinan levätä 5 minuuttia.
3) Kauli taikina ja ota muotilla pyöreitä taikinapaloja.
4) Peitä taikinapalat muovilla, jotta ne eivät kuivu. Muotoile palat pulikalla pyöreiksi, noin 1 cm paksuisiksi piirakkapohjiksi.
5) Täytä piirakka puurolla: reilu iso lusikallinen
6) Rypytä piirakka peukaloetusormi otteella keskeltä aloittaen kohti päätyjä.
7) Paista piirakat 300-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia
8) Voitele valmiit piirakat taikinakuorestaan voisulalla. Asettele voidellut piirakat limittäin ja lomittain leivinarkin alle.