Kuningaskin nöyrtyi kahvinhimoisten alamaisten edessä – Luontokapinetin näyttely johdattaa kahvin historiaan

0
Miikka Lappalainen osoittaa äitinsä muotoilemaa kahvikuppia, joka päätyi osaksi Suomalaista Vientikahvia, Finn Coffee -pakkauksen kuvitusta.

PÖYTYÄ/Yläne. Raumaan kuuluvassa Kodiksamin kylässä asuva Miikka Lappalainen, 66, on asetellut runsaasti kahviesineistöä näytille Yläneen Luontokapinettiin. Pöydille hän on ripotellut kahvipapuja tuomaan asiaankuuluvaa tuoksua.

Harrastelijakeräilijäksi itseään tituleeraava Lappalainen on selvittänyt, että kahvin keksijöinä pidetään arabeja. Heidän kerrotaan valmistaneen ”qahwaa” 1200-luvulla nykyisen Jemenin alueella.

Kahvipensaan väitetään olevan peräisin Afrikasta. Siellä etiopilalaiset vuohipaimenet ihmettelivät eläintensä valvovan tavallista pidempään, kun ne olivat syöneet kyseisen pensaan marjoja. Niinpä paimenet ryhtyivät itsekin maistelemaan marjoja, joista jokaisessa oli 1–2 kahvipapua.

Kolmannen kahvitarinan mukaan luostarin apotti arveli munkin löytämien punaisten marjojen olevan paholaisen luomuksia ja viskasi ne nuotioon. Sieltä alkoi nousta huumaava tuoksu ja munkit rohkenivat sekoittaa paahtuneita papuja keitettyyn veteen. Hekin huomasivat kahvin piristävän vaikutuksen.

Minna Lukkala nuuhkii Miikka Lappalaisen kokoelmaan kuuluvaa tölkitettyä kahvia.

Yli 12 kiloa vuodessa

Kahvi saapui Suomeen 1720-luvulla turkulaisporvarien laivoissa.

Valtiovalta yritti rajoittaa uuden nautintoaineen käyttöä, kunnes 1802 Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolf kumosi kiellot toteamalla: ”Koska te, minun alamaiseni, olette sellaisia lurjuksia, ettette voi tulla toimeen ilman kahvia, niin tahdon sallia tämän juoman käyttämisen toistaiseksi.”

Aamukahvin nauttiminen yleistyi maaseudulla 1880–1890 ja iltapäiväkahvi vehnäsen kera tuli tavaksi 1900-luvun alkupuolella.

Nykyään suomalaiset ovat maailman kahvihulluinta kansaa. Keskiverto Matti tai Maija kuluttaa reilut 12 kiloa raakakahvia vuodessa.

Miikka Lappalainen muistaa, kuinka tärkeänä kahvihetkiä pidettiin esimerkiksi perunannoston lomassa. Hän on tuonut Luontokapinetin näyttelyyn Kalannissa ikuistamansa kuvan, jossa emäntä tarjoilee kahvia ja nisua isännälle sekä apuväelle. Kuvassa on keskeiset tykötarpeet: iso pannu, tassit ja kupit.

Erityisen rakas esine Lappalaiselle on Arabian Rio-kuppi. Vuosina 1965–1974 tuotannossa olleen kupin on suunnitellut hänen äitinsä, keraamikko Raija Tuumi. Kupin koriste on puolestaan Tuumin kollegan, Raija Uosikkisen käsialaa.

Kaffevärkei-näyttely on avoinna Yläneen Luontokapinetissa 8.10. ja koululaisten syyslomaviikolla 17.10., 18.10., 19.10. ja 22.10. klo 11-15.