Paikallisuus maistui koululaisille – Pöytyällä nautittiin lähiruokaa

0
Myssyfarmin herneistä keitetty hernekeitto maistui Tiitu Pekkaselle (vas.), Ulpu Sorvistolle ja Erin Tolkille. Tiitu kertoi hernekeiton olevan hänen lempiruokaa.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Pöytyän kouluissa ja päiväkodeissa viime torstaina vietetty lähiruokapäivää maistui ainakin Riihikosken yhtenäiskoulun kolmasluokkalaisille. Myssyfarmin herneistä keitetty keitto sai oppilailta kehuja. Myssyfarmi oli myös kolmasluokkalaisille entuudestaan tuttu oman pitäjän tila, jonka tuotteisiin he tiesivät kuuluvan myssyjen lisäksi herneet. Sitä oppilaat sen sijaan eivät tienneet, että hernekeiton liha oli peräisin lähimetsistä.

Lähiruokapäivän aikana Pöytyällä nautittiin paitsi Myssyfarmin hernekeittoa myös Kankaan hapankorppuja, Vihreän Keijun salaattia ja Riihikosken keskuskeittiön sämpylöitä. Päiväkodeilla oli lisäksi aamupalalla Riihipuodin luomukaurahiutaleista keitettyä puuroa ja välipalalla Keskitalon tilan mansikkamehua. Hernekeiton liha oli Karinaisten Kyttien toimittamaa peuraa.

–Aivan sellaista määrää lihaa ei ollut tarjolla kuin hernekeittoon tavallisesti käytetään, Pöytyän ruokapalvelupäällikkö Kaija Lähteenmäki kertoi.

Pöytyän päiväkotilasten, koululaisten ja lukiolaisten ruokkimiseen tarvitaan 400 litraa keittoa. Yhteensä noin 1 600 hengen hernekeittoon menee Lähteenmäen mukaan 40 kiloa lihaa. Tällä kertaa keitto tehtiin 20 kilolla peuranlihaa.

Lähteenmäen mukaan kunnan hankintasopimus mahdollistaa yksittäisten teemapäivien, kuten lähiruokapäivän, toteuttaminen. Lähiruokapäivien pitämistä onkin silloin tällöin tarkoitus jatkaa määrärahojen puitteissa. Koululounaan hinta on Pöytyällä nykyisin noin 3,20 euroa ja siitä raaka-aineiden kustannukset 1,10–1,15 euroa. Loppu hinta koostuu henkilöstökuluista.

Lähialueen tuottajat, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan tuotteitaan Pöytyän ruokapalvelujen käyttöön, voivat olla Lähteenmäkeen yhteydessä. Tuotteilla pitää Lähteenmäen mukaan olla elintarvikeselvitys tehtynä. Tuotteiden käsittely ei myöskään voi tuoda keittiölle kovin paljon lisää työtä, tästä syystä keittiölle ei esimerkiksi osteta multaperunoita.

Myös peurassa oli oma haasteensa, sillä liha toimitettiin keskuskeittiölle raakana. Lähteenmäen mukaan keskuskeittiö käyttää tavallisesti valmiiksi kypsennettyä lihaa.

Lähiruokapäivän ajatuksena oli tutustuttaa lapset paikallisiin tuottajiin sekä jakaa tietoa ruoantuotannosta ja ruoan alkuperästä.