Pöytyän kirkko keväällä remonttiin – Kirkko aukeaa uudistettuna kesällä 2025

0
Pöytyän seurakunnan talouspäällikkö Minna Stenroos kertoo, että jos asiat sujuvat suunnitelmien mukaan, Pöytyän kirkko aukeaa uusittuna kesällä 2025.

PÖYTYÄ. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Pöytyän kirkko menee keväällä remontin vuoksi kiinni ja aukeaa uudistettuna kesällä 2025.

Kirkkovaltuuston hyväksymän sisätilakorjauksen suunnitelman kustannusarvio on noin 1,8 miljoonaa euroa. Sisä- ja ulkotilojen remontit yhteen laskien kyseessä on noin kolmen miljoonan euron investointi, johon on luvassa avustusta noin 800 000–900 000 eli alle kolmannes.

Päätös remontin aloittamisesta syntyi kirkkovaltuustossa äänestyksen jälkeen.

Seitsemän kirkkovaltuutettua olisi palauttanut asian käsittelyn kirkkoneuvostoon niin, että ennen päätöksen tekemistä käytettävissä olisi myös suunnitelma rahoituksesta ja tieto julkisivuremontin urakkasummasta. Palautuksen kannalla olivat Jenni Harinen, Sinikka Hutko, Irmeli Isotalo, Rauno Kajander, Minna Lukkala, Elisa Niittymaa ja Heikki Rantasalo.

Kirkkovaltuuston enemmistö eli Ilkka Ali-Rontti, Soile Anttila, Matti Kaurila, Hannu Ketola, Jari Kulmala, Hilkka Lindgren, Sanna Pitkänen, Marianne Raiko, Mar-Leena Rajala, Marja-Liisa Virtanen, Markus Ylijoki ja Kari Toivonen oli kuitenkin sillä kannalla, että töihin ryhdytään, vaikka rahoituksesta vielä neuvotellaan ja kokonaissummat ovat osin auki.

–Neuvottelut pankin kanssa ovat aluillaan. Tiedusteluja on tehty esimerkiksi vakuuksien tarpeesta, kertoo Pöytyän seurakunnan talouspäällikkö Minna Stenroos.

Oma tila lapsille

Seurakuntalaisille näkyvin muutos sisätiloissa on, että osa penkkiriveistä poistuu uusien toimintojen tieltä. Kylkiäisistä poistuu 6–8 penkkiriviä.

Tilalle tulevat lastentila sekä paikka, mihin mahtuu muutama pyörätuoli. Myös kirkkoon käyntiä parannetaan niin, että kulku on mahdollista pyörätuolilla ilman avustajaa. Kulusta kuoriin tulee esteetön.

Urkuparven alta poistuu 16 penkkiriviä. Tilalle tulee esteetön yleisö-WC, varasto sekä kirkkotori, missä on mahdollista pitää esimerkiksi kokouksia tai juoda kirkkokahvit.

Tuoleja etuosaan

Kirkon etuosasta poistuu kahdeksan penkkiriviä, mikä helpottaa esimerkiksi kuorojen ja muiden esiintyjien toimintaa. Ensimmäisten penkkirivien tilalle tulee irtotuoleja, jollaisia jo käytetään muun muassa Liedon uusitussa kirkossa. Pöytyän kirkon muutokset ovat lähellä Auran kirkkoa sen peruskorjauksen jälkeen.

Alttaritaulu restauroidaan, mistä on päätetty jo aiemmin. Alttaripöytä tulee irti seinästä.

Penkeissä olevien istumapaikkojen määrä on nykyisin 527 ja remontin jälkeen 339. Lisäksi tulee 30 istumapaikkaa irtotuoleihin. Lehtereillä on remontin jälkeenkin 223 paikkaa. Kaiken kaikkiaan kirkossa on siis remontin jälkeen paikka 592 henkilölle, kun määrä nyt on 750.

230-vuotias kirkko

Kulkua penkkeihin helpotetaan madaltamalla jalashirttä.

Virsitaulut uusitaan elektronisiksi, mutta myös vanhoja virsitauluja jätetään uusien rinnalle. Kynttiläkruunut sähköistetään, mutta myös kynttilät jätetään.

Vuonna 1793 rakennettua Pöytyän kirkkoa on restauroitu viimeksi vuonna 1980. Edellinen julkisivun maalaus tehtiin vuonna 1993.