Riikoset ovat kulkeneet Kurkijoelta kasikymppisiin yhtä matkaa

0
Pekka ja Pirkko Riikoselle on kertynyt kuvamuistoja yhteiseen kuva-albumiin jo lapsuudesta. Riikoset ovat kumpikin syntyisin Kurkijoelta ja koulutaipaleen he aloittivat yhdessä Rahkion koulussa.

PÖYTYÄ/Jalkala. Rahkion koulun pihalla otetussa koulukuvassa ovat eturiviin ikuistettuina pikku-Pirkko ja pikku-Pekka. Pirkolla varovainen hymy kasvoillaan, Pekalla hieman totisempi ilme. He ovat kaukana synnyinkylästään Kurkijoelta, mutta kummankin muistot alkavat vasta Rahkiosta.

–Emme me sieltä itse mitään muista, kävelemään siellä juuri opimme, Pirkko Riikonen (os. Tirri) sanoo ja Pekka Riikonen hieman nuorempana epäilee, ehtivätkö sitäkään ennen kuin lähtö tuli.

Karjala kuitenkin elää molemmissa. Pirkko kertoo kuulleensa paljon tarinoita synnyinseudustaan etenkin isoäidiltään. Pariskunta on myös tehnyt useampia matkoja Kurkijoelle ja kysellyt vanhemmiltaan Karjalasta.

–Pirkon kotopaikka oli vielä kaksi vuotta sitten pystyssä, Pekka kertoo.

–Yhdellä matkalla isä näytti minulle, että tuon ikkunan takana olet syntynyt, Pirkko lisää.

Varsinaista ”koti-ikävää” ei kumpikaan ole tuntenut, mutta karjalaisuuden he myöntävät olevan heissä syvällä. Sen kuulee jo kieleen tarttuneista sananparsista ja näkee kodista, jonne on kertynyt sieltä kaukaa evakkoon kulkeutuneita kalusteita ja esineitä. Sitä sen sijaan, näkyykö karjalaisuus jotenkin persoonissa, on Riikosten mukaan itse vaikea arvioida.

–Ehkä se on sitä vilkkautta ja sitä, että tekee ensin ja miettii sitten.

Myös nauru on kummallakin herkässä ja Pirkko toteaa, ettei ilman huumoria kaikesta olisi selvinnytkään.

KUVANOTTOHETKESTÄ Rahkion koulun pihalta nämä kaksi Karjalan lasta ovat kulkeneet yhdessä pitkän matkan. Tosin tiet erkanivatkin hetkeksi, kun Pekan perhe muutti Jalkalaan. Pirkon tie jatkui ensin Elisenvaaran yhteiskouluun, Pekka valmistautui jatkamaan kotitila Äijänkannon pitoa. Parikymppisinä he löysivät toisensa uudelleen tanssien merkeissä.

Nyt kuutisenkymmentä vuotta myöhemmin, Pirkon ja Pekan täytettyä 80 vuotta, yhteiset tanssit eivät enää Pirkon terveyden puolesta onnistu. Sopusointu sen sijaan on säilynyt.

Aikanaan pariskunta muun muassa piti kotitilallaan aamiaismajoitusta.

–Siinä tapasi ihmisiä ja se oli mukavaa hommaa. Kaikkien kanssa tulimme hyvin toimeen ja siinä tuli meidän kehitysvammainen poikamme samalla hoidettua kotona. Meille sopi sellainen elämänmuoto, pariskunta muistelee aktiivisia työvuosiaan.

Talviaikaan aamiaismajoitusta ei ollut Pirkon päivätyön vuoksi. Hän opetti matemaattisia aineita entisessä opinahjossaan Elisenvaarassa. Oppilaiden keskuudessa hänet tunnettiin topakkana mutta reiluna ja kivana opettajana, joka piti eriparikorvakoruja.

–Kun opettaa niin tylsää ainetta kuin olla saattaa, jotain piti olla, mihin huomio kiinnittyy, Pirkko nauraa.

Hän ehti eläköityä ennen vanhan Elisenvaaran purkua. Haikeutta hän ei sano tuntevansa, vaikka koulun historian pitkältä ajalta tunteekin.

–Äitini kävi aikanaan koulua oikeassa Elisenvaarassa, Pirkko kertoo iloiten siitä, että hänen kouluaikanaan Elisenvaaraan tullut Syrjämän taulu koristaa uuden koulurakennuksen tiloja.

Opettajan työ oli Pirkolle itsestään selvyys.

–Olin lapsena leikeissä aina pomo, Pirkko toteaa opettajaksi ryhtymisestä, mutta huomauttaa myös olleensa perheensä vanhin lapsi.

Pekka tuumailee Pirkon olleen pomo perheessäkin silloin tällöin, mutta tasavertaisina ja yhteisymmärryksessä hän toteaa pariskunnan eläneen.

–Ei ole tarvinnut pitkiä eikä lyhyitäkään neuvotteluja käydä, hän sanoo.

NYKYISIN pariskunta sanoo viihtyvänsä lähinnä kotona, eikä aika ei ole käynyt pitkäksi ilman erityisempää tekemistäkään. Kehitysvammainen poika asuu palvelutalossa ja toinen poika perheineen on jatkanut kotitilan pitämistä. Helsingissä asuva tytär auttelee viikonloppuna edessä olevien syntymäpäiväjuhlien järjestelyissä.

–Yllättävän paljon on väkeä tulossa, enemmän kuin ajattelimme, entisiä kollegoitanikin, Pirkko iloitsee.

Vanhaa valokuvakansiota selaillessaan hän arvelee useimman kuvissa olevista menneen jo manan maille. Pekka esittää toisenlaisen arvion.


KUKA?

Nimi, paikkakunta: Pirkko Riikonen, 80, Pöytyä

Syntymäaika, syntymäpaikka: 9.7.1943 Kurkijoki

Ammatti: eläkkeellä matemaattisten aineiden opettajan työstä

Tärkeimmät luottamustoimet: toiminut kunnanvaltuutettuna

Perhesuhteet: Puoliso, kolme lasta ja neljä lastenlasta

Harrastukset: naisten perinteiset käsityöt


KUKA?

Nimi, paikkakunta: Pekka Riikonen, 80, Pöytyä

Syntymäaika, syntymäpaikka: 11.10.1943 Kurkijoki

Ammatti: eläkkeellä maanviljelijän työstä

Perhesuhteet: Puoliso, kolme lasta ja neljä lastenlasta