Sari Susanna Ormstadin valokuvanäyttely johdattaa kiehtovaan hyönteismaailmaan

0
Sari Susanna Ormstadin valokuva "Pieni sudenkorento". Teos on esillä Marttilan kirjaston näyttelyssä lokakuun ajan.

MARTTILA. Suomessa syntynyt, mutta jo 1990-luvulla Norjaan muuttanut Sari Susanna Ormstad löysi muutama vuosi sitten valokuvauksesta itselleen varsin mukavan harrastuksen. Harrastuksen satoa on nyt näytteillä Marttilan kirjastossa lokakuun ajan.

–Kävin 2019 Norjassa sikäläisen kansanyliopiston valokuvauskurssin. Minulla oli kyllä alun perin ajatuksena aloittaa muotokuvaus, mutta toisin kävi, sillä vähitellen kiinnostus siirtyi makrokuvaukseen, Ormstad kertoo harrastuksensa alkuvaiheista.

Makrokuvaus tarkoittaa lyhyesti kerrottuna sitä, että kuvataan hyvin läheltä pieniä yksityiskohtia. Luonnosta löytyvät yleensä parhaat kuvauskohteet.

–Minäkin aloin aluksi kuvata kukkia ja kasveja, mutta hyvin pian huomasin, että hyönteisissä on varsin upeita yksityiskohtia. Hyönteiset ovat kuitenkin varsin vaativa kuvauskohde. Pitää olla nopea, ja vähän tuuriakin tarvitaan onnistuneeseen otokseen, Ormstad kertoo kuvauskohteistaan.

Suomalais-norjalainen valokuvaaja Sari Susanna Ormstad järjesti ensimmäisen näyttelynsä Marttilassa. Kuva: Juha Lahti

Näyttely kiertää muuallakin

Näyttelyssä esillä olevista valokuvista kuultaa läpi niin tekijänsä visuaalinen osaaminen kuin tekniikan tuntemuskin. Silmää hivelevän otoksen aikaansaaminen on monen osa-alueen onnistunut yhdistelmä. Mikä kuvaajan itsensä mielestä sitten tekee valokuvasta hyvän?

–Juuri kokonaisuus on tärkeää. Kun valo kohdistuu kohteeseen tietystä suunnasta, saa se kuvan elämään. Yritän myös saada yksityiskohtia esille, kuten esimerkiksi hyönteisen jalat ja siivet.

Norjassa terveyden ja hyvinvoinnin alalla työskentelevä Sari Susanna Ormstad tapasi tulevan, norjalaisen miehensä 1994 Saksassa opiskelujen yhteydessä. Niinpä hän sitten muutti ”miehen perässä” tämän kotimaahan. Kaikki kuvamateriaali onkin syntynyt Norjassa Rälingenin kunnan alueella vuosina 2020–2023. Ormstadin Marttilaan liittyvä sukulaiskontakti innosti toteuttamaan näyttelyn juuri täällä.

–Marttilan kirjasto on ihan erinomainen paikka näyttelyn järjestämiselle. Tämä on nyt ensimmäinen näyttelyni, ja jännittää kyllä vähän, Ormstad sanoo.

Marttilan jälkeen Ormstadin näyttely lähtee kiertämään: seuraavaksi vuorossa ovat Kemiönsaari, Paimio, Parainen ja Piikkiö.
Juha Lahti


Sari Susanna Ormstadin valokuvanäyttely ”Luuppi luonnon kauneuteen” on esillä Marttilan kirjastossa lokakuun ajan.