Varha tarjoaa jeesiä lapsiperheille – Marjo Rähmönen tulee kotiin, kun arki kuormittaa liikaa

0
Marjo Rähmönen kannustaa vanhempia puhumaan mieltä kuormittavista asioista vaikka neuvolassa ja pyytämään apua jaksamiseen. Monesti jo pelkkä jutustelu luotettavalle ihmiselle auttaa saamaan uusia ajatuksia.

PÖYTYÄ. Riihikosken päiväkodissa työskennellyt Marjo Rähmönen meni hyvinvointialue Varhan leipiin ja aloitti syyskuussa lapsiperheiden kotipalvelutyöntekijänä Pöytyällä sekä Aurassa. Rähmösen tehtävänä on auttaa lapsiperheitä, joissa arki on tavalla tai toisella haastavaa.

Varha kannustaa perheitä tarttumaan tilaisuuteen ja ottamaan vastaan jeesiä. Sitä voi pyytää joko lastenneuvolan tai sosiaaliviranomaisten kautta tai ottamalla yhteyttä Rähmösen esihenkilöön, Varhan johtavaan sosiaalityöntekijään Thomas Karlssoniin. Palvelu on maksullinen, joskin se on hinnoiteltu edulliseksi. Tiettyjen kriteerien täyttyessä se voidaan myöntää maksuttomana.

Kun kotikäynnit on sovittu, Rähmönen kartoittaa tilannetta vanhemman kanssa ja auttaa perhettä tarpeen mukaan 2–4 tuntia viikossa noin kolmen kuukauden ajan.

– Menen kotiin esimerkiksi siksi aikaa, kun vanhempi käy kaupassa. Voimme myös tehdä yhdessä ruokaa tai siivota, Rähmönen kertoo.

Kun kolmen kuukauden jakso lähenee loppuaan, asiakasperhe voi pyytää uutta jaksoa. Ensisijaisesti Rähmönen auttaa perheitä katkaisemaan uupumusta aiheuttavan kierteen ja hankkimaan tukea. Helpotusta voivat jatkossa tarjota lapsiperheiden sosiaalipalvelut, järjestöt ja monet muut.

Kiire ja uupumus vaivaavat monia

Marjo Rähmönen toteaa ruuhkavuosiin kuuluvan kiireen yhdistävän useimpia asiakasperheitä.

– Ja kun on kiirettä, tekemättömien asioiden lista pitenee, hän selittää.

Kiireen myötä vanhempien väsymys kasvaa helposti uupumukseksi. Sen lisäksi masennus on nykyään hyvin yleistä. Monissa Rähmösen asiakasperheissä äiti on kotona yhden tai useampien lasten kanssa.

– Nykyisessä työssäni saan hoitaa etupäässä 1–5-vuotiaita lapsia. Toki kotona voi olla vanhempia sisaruksia, kun he tulevat koulusta, Rähmönen kertoo.

Kahta samanlaista perhettä ei ole, mikä on Rähmösen mielestä hänen työnsä rikkaus. Tukea ja vastauksia perheissä esiin tuleviin kysymyksiin hän kertoo saavansa vaivatta esihenkilöltään sekä työtovereiltaan.

Kokemusten karttumista Rähmönen pitää siinäkin mielessä hyvänä, että se tukee hänen opiskeluaan sairaanhoitajaksi.

Aiemmalta koulutukseltaan Rähmönen on lähihoitaja. Päiväkodissa työskentelyn lisäksi hän on tehnyt mielenterveys- ja päihdetyötä.

Entä millainen on tämänhetkinen tilanne, onko työkalenterissasi tilaa ottaa uusia perheitä?

– Seuraavat 2–3 viikkoa on täyttä. Uusien asiakkaiden kohdalla on mietittävä, tuleeko apuun kollegani Loimaalta vai pääsenkö minä vähän myöhemmin, Rähmönen vastaa.

Marjo Rähmösen asiakkaaksi pääsyä voi pyytää soittamalla hänen esihenkilölleen numeroon 040 629 7507 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen thomas.karlsson@varha.fi