Yläneellä päästiin fribaamaan Kliffan ja frisbeegolffari Topias Jokisen kanssa

0
"Kliffa" Ilari Mettälä ja frisbeegolffari Topias Jokinen kävivät testaamassa Yläneen frisbiigolfradan uuden osan.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen 20-väyläiseksi laajentuneella frisbeegolfradalla kisattiin viime keskiviikkona kirpeä avajaiskisa, jonka voittajat pääsivät fribaamaan yhdessä Yläneen oman pojan Kliffan eli Ilari Mettälän ja frisbeegolffari Topias Jokisen kanssa. Kliffa houkutteli paikalle myös ihailijoita, jotka eivät kisanneet. Hyväntuulinen kaksikko saikin ahkerasti jakaa nimikirjoituksia.

Veikkausliigassa pelanneen Mettälän ura ammattilaisjalkapalloilijana kariutui kolme vuotta sitten sattuneeseen loukkaantumiseen. Uusi ura on löytynyt sosiaalisen median vaikuttajana.

–Katselin itsekin nuorena paljon YouTube-videoita ja olen tykännyt editoida videoita, Mettälä sanoo päätymisestään vaikuttajaksi.

Hän tekee sisältöä etenkin TikTokiin ja YouTubeen mutta myös Instagramiin. Jalkapallokin on edelleen tiiviisti mukana elämässä.

–Hyvää kuuluu, töitä riittää ja on paljon kivoja juttuja, Mettälä kertoo kuulumisistaan.

Iloa elämään tuo erityisesti vaikuttajien viime vuonna perustama Gilla FC, joka juuri nousi vitosdivariin. Joukkueessa pelaa vaikuttajien lisäksi suosittuja artisteja kuten JVG:n Jare ja Ville Galle. Tavoitteena on luoda jalkapallokulttuuria Suomeen. Mettälän mukaan tässä ollaan jo hyvällä tiellä, sillä yleisö on löytänyt joukkueen.

–Gilla vie nyt ison osan elämästä ja sitä tulee muutenkin fiilisteltyä, Mettälä kertoo ja toteaa joukkueen tukevan hänen työtään vaikuttajana tuoden näkyvyyttä.

Koko elämänsä urheillut Mettälä tuntee liikunnan hyödyt ja haluaa käyttää saamansa näkyvyyden nuorten motivoimiseen liikunnan pariin. Myös Gillan tavoitteena on innostaa nuoria liikkumaan.

YLÄNEELLÄ Mettälä innosti nuoria liikkumaan yhdessä frisbeegolffari Topias Jokisen kanssa. Jokiseen Mettälä on tutustunut Oripään frisbeegolfradalla, jossa kumpikin oli oman kaveriporukan kanssa heittelemässä. Sittemmin Mettälästä ja Jokisesta on tullut hyviä ystäviä.

Maailman rankingissa sijalla 159 oleva Jokinen tienaa elantonsa frisbeegolfilla. Kilpailemisen ja myymälässä työskentelyn lisäksi hän perusti hiljakkoin frisbeegolfvalmennusta tarjoavan yrityksen.

Innostus frisbeegolfiin syttyi seitsemän vuotta sitten, kun Raisiosta kotoisin oleva Jokinen oli perheensä kanssa matkalla Särkänniemeen. Matkalla silmiin osui mainos frisbeegolfkisoista ja kisat veivät lopulta voiton Särkänniemestä.

–Kiehtovinta lajissa on, kun kiekko menee just sinne minne sen haluaa menevän, Jokinen sanoo ja antaa vinkin onnistuneisiin heittoihin.

–Jos vain yksi vinkki pitää antaa, niin kannattaa heittää kyynärpää edellä niin että kyynärpää ohjaa heittoa.

Keskimäärin 10–15 kisat kesässä Suomessa ja Euroopassa kiertävän frisbeegolffarin tavoitteena on päästä vielä kilpailemaan lajin ykkösmaassa Yhdysvalloissa. Suomessa hän on kiertänyt lähes 300 rataa.

–Vietän paljon aikaa Helsingissä, mutta pakko sanoa, että Varsinais-Suomessa on parhaat radat, Jokinen sanoo ja kehuu muun muassa Marttilan rataa todella hyväksi.

Yläneenfrisbeegolfpuistolaajeni 20-väyläiseksi

Yläneen yhtenäiskoulun ja museon maastosta kuntoradan maastoon laajennettu frisbeegolfrata valmistui radan osalta hetki sitten. Ratakartat saatiin syyslomaviikon avajaiskisoihin, joskin kisojen ajaksi ne vielä kiinnitettiin väliaikaisesti teipillä.

Kun aiemmin käytössä olleista väylistä poistettiin yksi ja lisää rakennettiin kymmenen, lopputuloksena on nyt noin parin kilometrin mittainen ja 20-väyläinen rata. Toistaiseksi väylillä on vielä esimerkiksi sammalta, mutta liikuntakoordinaattori Markus Salo toteaa väylien tekeytyvän hyviksi poluiksi aktiivisella käytöllä ja ajan kanssa.

Radan laajennus on toteutettu kunnan ja vapaaehtoisten talkoolaisten yhteisvoimin.

Kunta on muun muassa hankkinut korit ja heittoalustat sekä kaatunut suurimmat puut väyliltä. Marko Aaltosen kokoama talkooporukka puolestaan on suunnitellut väylät ja laittanut korit paikoilleen. Oskari Joukas piirsi ratakartan.

Laajennukset kustannukset on katettu Pöytyän kunnan saamasta perintölahjoituksesta, jota on käytetty muihinkin pienkohteisiin.

–Sammalpohja on liukas, mutta väylät on kivoja. Jossain on vielä puita edessä, mutta uusihan tämä on vasta, avajaiskisan yli 15-vuotiaiden sarjan voittanut auralainen Niilo Stenbom arvioi rataa.