Yrittäjyys täytti odotukset – Kallen Moniapu ei karsasta mitään hommaa

0
Kalle Hakala ryhtyi yrittäjäksi yhdeksän vuotta sitten. Yrittäminen on täyttänyt siihen kohdistuneet odotukset.

MARTTILA/Ollila. Yhdeksän vuotta sitten yrittäjäksi hypännyt Kallen moniavun yrittäjä Kalle Hakala kertoo, että yrittäjän elämä on pitkälti vastannut odotuksia.

–Yrittäminen on ollut sellaista, kun ajattelinkin. Saa itse valita työaikansa ja lomansa, yrittäjällä on kuitenkin oma vapautensa. Töitäkin on riittänyt, Hakala kertoo.

Toisaalta kiireen sattuessa pitää osata pidentää työpäivää. Viime kesänä moottoripyöräilyt jäivät lähinnä suunnittelun asteelle, kun oli kiireitä.

Tärkeä asenne

Oikea asenne on tärkeä.

–Mitään työtä ei saa karsastaa, Hakala painottaa.

Ollilassa sijaitsevan hallin pihaan onkin tuotu jos jonkinlaista konetta korjattavaksi – puimureista ruohonleikkuriin.

–Sähköautoihin en koske enkä juuri mene tietotekniikkapuolelle. Työt ovat siis lähinnä mekaniikkaan liittyviä. Kytkinten korjauksia, latureiden vaihtoa, jakopääremontteja, öljynvaihtoja ja niin edes päin, Hakala kertoo.

Hakalan tekemien töiden kirjo on siinä mielessä laajempi kuin monen muun, että maatalouskoneiden, autojen ja muiden koneiden huoltojen ja korjausten lisäksi hän tekee myös metallilevyjen leikkauksia ja kanttauksia. Peltitöiden osaamista tarvitaan myös autojen kanssa silloin, kun ruostevauriot kaipaavat korjausta.

Kehitys lisää työtä

Korjaajan kannalta tekniikan kehittyminen ja monimutkaistuminen merkitsee usein työn lisääntymistä.

–Vian etsintä on nykyään usein vaikeampaa, kun koneet ovat monimutkaistuneet, Hakala kertoo.

Hakalan mukaan noin puolet asiakkaista on sellaisia, jotka ovat ennenkin käyneet. Asiakkaita tule kohtuullisen kaukaakin. Paimiosta, Sauvosta, Turusta ja totta kai Auranmaan alueelta.

Suurin osa töistä tulee hallille, missä ne hoituvat helpommin, kun kaikki tarvittavat työkalut ovat käden ulottuvilla. Tarvittaessa Hakala menee asiakkaan luokse.

Ongelmiin törmätessä yrittäjän paras apu on toinen yrittäjä.

–Yrittäjien yhteistyö on tärkeää. Minulla on esimerkiksi kaverina eräs marttilalainen pitkän linjan autosähkömies, jolta voin tiukan paikan tullen kysyä neuvoa. Hän ei ole niin sanotusti nuuka tiedoistaan, Hakala kertoo.