Aluevaltuusto pienensi alkuperäistä säästötavoitetta

0
Aluevaltuusto hyväksyi alkuperäistä virkamiesesitystä pienemmät säästöt.

HYVINVOINTIALUE. Keskiviikkona kokoontunut Varhan aluevaltuusto keskusteli pitkään ja hartaasti vuosien 2024–2026 talouden tasapainotusohjelmasta. Alkuperäinen virkamiesesitys sisälsi vuoden 2026 loppuun mennessä tehtäviä säästöjä 270 miljoonaa. Esitys kaatui jo viime viikolla äänestyksen jälkeen aluehallituksessa ja valtuusto sai käsiteltäväkseen 40 miljoonaa euroa pienemmät säästöt.

Valtuusto päätyi äänestysten jälkeen lopulta hyväksymään vihreiden, sdp:n, keskustan ja vasemmistoliiton säästöohjelman äänin 50–29. Ohjelmassa tasapainottamisen osuus on 236 miljoonaa.

Puuttuvat miljoonat voidaan voittanutta esitystä kannattaneiden mukaan ottaa valtionrahoituksen jälkikäteiskorjauksesta. Näin on toimittu joillakin muillakin hyvinvointialueille joskaan valtionvarainministeriöltä ei ole saatu selkeää vastausta siihen, onko toimintatapa mahdollinen.

Alkuperäistä virkamiesesitystä puoltaneiden mielestä nyt hyväksytty säästöohjelma saattaa vaarantaa hyvinvointialueen lainanottovaltuudet, sillä säästöohjelma on niiden ehtona.

Voittaneessa muutosesityksessä muun muassa pienennettiin palveluverkkoon, sairaaloiden vuodeosastoihin ja ikääntyvien palveluihin kohdistuvia säästöjä.

Omaishoitoa kehittämällä maakuntaan toivotaan saatavan jopa 300 uutta omaishoitajaa.

Tärkeät lähipalvelut

–Lähipalveluverkoston säilyminen on tärkeää ja sillä saadaan säästöjäkin, kun palvelut ovat lähellä ihmistä, keskustan Olavi Ala-Nissilä puolusti muutosesitystä, jossa pienennettiin ennen kaikkea lähipalveluihin suunniteltuja säästöjä.

–Kokoomuksessa panostamme mieluummin palveluun kuin seiniin, näki puolestaan kokoomuksen Sanna Vauranoja .

Keskustan Annika Saarikko muistutti, että pienennettynäkin säästötavoite on valtava.

–Kaikki kannattavat tasapainottamista yli 200 miljoonan verran, Saarikko sanoi. Entinen valtiovarainministeri myös muistutti, ettei valtiovarainministeriöllä pelottelu ole lain hengen mukaista.

Vasemmistoliiton Li Andersson piti selvänä, että jälkikäteisrahoituksesta tulossa olevat rahat voidaan laskea tuloksi. Osa muistakin hyvinvointialueista on niin toiminut.

–Jos tehdään ylimitoitettuja säästöjä, on iso riski, että tehdään peruuttamatonta vahinkoa, Andersson sanoi.

Vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho näki, että pienempikin säästötavoite on täysin mahdoton toteuttaa.

–Tehtävänä olisi järjestää ihmisten palveluita eikä leikata niitä, Yrttiaho sanoi.

Valtakunnallinen jako

Koska äänet jakaantuivat valtakunnallisen hallitus-oppositio-asetelman mukaan, valtuustossa paheksuttiin valtakunnan politiikan tuomista aluevaltuustoon.

–Kokoomuksessa seistään virkamiesten esityksen puolesta. Näin ei lainanottovaltuus vaarannu. Kokoomus ei ymmärrä, että aluevaltuustossa tehdään hallitus-oppositiopolitiikkaa, Toni Forsblom ihmetteli.

Säästöohjelma olisi alkuperäisen aikataulun mukaan pitänyt toimittaa valtiovarainministeriöön jo keskiviikon aikana. Sille pyydettiin kuitenkin viikon verran lisäaikaa. Joulukuun puolivälissä tiedetään, kelpaako ohjelma valtiovarainministeriölle. Ohjelmaa on mahdollisuus täydentää vuoden loppuun saakka.

Aluevaltuuston kokousta saattoi seurata reaaliaikaisesti YouTuben kautta. Varhalla on vielä tekemistä päätöksenteon kiinnostavuuden kanssa. Esimerkiksi kello 18.48 katsojia oli 85 henkeä.