Eläkkeellä oleva rehtori Tellervo Pakkanen kehuu, kuinka Kosken yhteiskoulun henki on aina ollut vertaansa vailla

0
Tellervo Pakkanen on iloinen siitä, että hänen oli helppo toimia Koskella opettajana, rehtorina ja myös perheenäitinä.

KOSKI. Tellervo Pakkasen päällimmäinen muistikuva työvuosilta on sellainen, jossa hän seisoo luokan edessä ja nuoret tekevät muistiinpanoja vihkoihinsa. Kosken yhteiskoulun oppilaat olivat pääsääntöisesti yritteliäitä ja kittejä. Ongelmia oli vähän verrattuna vaikka Hankoon tai Helsinkiin, joissa Pakkanen oli opettanut aiemmin.

Kosken yhteiskoulu on siinäkin mielessä merkittävä paikka Tellervo Pakkaselle (o.s. Mäntylä), että siellä hän tutustui puolisoonsa. Sulhanen, Seppo Pakkanen, työskenteli yhteiskoulussa fysiikan, kemian ja matematiikan lehtorina. Pariskunnan häitä juhlittiin kesällä 1960.

Pakkaset saivat neljä lasta. Perhe- ja kouluelämän yhteensovittaminen sujui heidän kohdallaan mutkattomasti.

– Koulussa lapsemme olivat samassa asemassa kuin muutkin oppilaat ja kotona vietimme tavallista perhe-elämää, Tellervo Pakkanen muistelee.

Ilmeisesti arki tuntui lapsistakin mukiinmenevältä, sillä heistä kaikista tuli opettajia.

Pyyntö rehtoriksi yllätti

Päätyminen Kosken, Marttilan ja Mellilän kunnallisen keskikoulun rehtoriksi vuonna 1973 oli Tellervo Pakkaselle melkoinen yllätys.

Koululautakunnan jäsen otti häneen yhteyttä kesken kesäloman ja kertoi lautakunnan kaavailleen Pakkasta rehtoriksi. Suostumus oli annettava heti, sillä asiaa käsiteltiin parhaillaan lautakunnan kokouksessa.

Tellervo Pakkanen kertoo olleensa ehdotuksesta hämillään, mutta suostuneensa tehtävään.

Kokouksen päätyttyä lautakunnan jäsen tuli Pakkasten kotiovelle onnittelemaan kukkakimpun kera. Rehtoriksi Tellervo Pakkanen kasvoi pitkälti työnteon kautta ja sitä helpotti niin oppilaiden kuin henkilökunnan parissa vallinnut erinomainen yhteishenki.

Myös Seppo Pakkasesta tuli rehtori. Hän johti Kosken lukiota vuosina 1976–84, piti virkavapaata ja jatkoi tutussa rehtorin työssä 1987–92.

Kun Koskella siirryttiin yhdeksänvuotiseen peruskouluun 1.8.1976, Tellervo Pakkasen nimikkeeksi tuli Kosken seudun yläasteen rehtori. Siinä virassa hän työskenteli 1991 saakka.

Abit tulivat kotiin

Mukavana yksityiskohtana Tellervo Pakkanen muistaa sen, kun abiturienteilla oli tapana tulla kirjoitusten jälkeen heille kotiin kysymään kirjoitusten tuloksia.

– Seppo oli luvannut antaa ne kello 22 jälkeen. Niinpä meillä oli monesti oppilaita aina puolille öin asti. Se oli hauskaa ja tunnelma oli lämmin, Pakkanen muistelee.

Rehtoripariskunta seurasi mielenkiinnolla, mihin heidän opettamansa nuoret päätyivät. Kohdattaessa yllättävän moni on muistellut Tellervo Pakkasen pitämiä aamuhartauksia sekä hänen vetämiään rippikouluja. Ensin mainitut järjestettiin eteisaulassa, sitten juhlasalissa ja lopulta otettiin käyttöön keskusradio.

Joka-aamuinen kokoontuminen oli Tellervo Pakkasen mielestä niin hieno tapa, että hänen mielestään sitä kannattaisi vaalia nykyäänkin.

Eläkepäivillään Tellervo Pakkanen osallistuu Kosken Vanhat opet -ryhmän toimintaan. Sen kokoontumisissa puhutaan elämästä ja muistellaan menneitä. Pakkanen tuumaa opetustyöstä olevan niin paljon aikaa, ettei hän enää lähtisi sijaiseksi, mutta Kosken yhteiskoulun 75-vuotisjuhlallisuuksiin hän aikoo osallistua, jos vaan terveyttä riittää.


Kuka?

Tellervo Pakkanen (o.s. Mäntylä)

Syntynyt 1931

Kotoisin Nurmijärveltä

Kirjoitti ylioppilaaksi 1952

Tuli opettajaksi Koskelle 1959

Opetti uskontoa yläasteella ja lukiossa

Keskikoulun rehtori 1973–76

Kosken seudun yläasteen rehtori 1976–91