Gubbe-avustaja Laura Musku tuo 99-vuotiaan Aino Koskisen arkeen liikettä ja iloa

0
Gubbe-avustaja Laura Musku (oik.) käy kerran viikossa Aino Koskisen luona ulkoilu- ja juttuseurana. He ovat myös muun muassa tuolijumpanneet ja tehneet palapelejä.

PÖYTYÄ/Kumila. Aino Koskisella ja Laura Muskulla on ikäeroa 80 vuotta, mutta keskiviikkona 99 vuotta täyttänyt Koskinen ja lukiota käyvä Musku tulevat keskenään hyvin juttuun. Hieman haastetta tuottaa Koskisen huono kuulo, vaan senkin kanssa reipas nuori Gubbe-avustaja on jo tottunut toimimaan.

Koskinen on yksi Gubbe-palvelun piiriin päässeistä pöytyäläisistä ikäihmisistä ja Musku yksi paikallisista Gubbe-avustajista. Kaikkiaan palvelulla on Pöytyällä kymmenen asiakasta ja osa-aikaisia avustajia on palkattu seitsemän. Asiakkaita ja avustajia asuu ympäri Pöytyää.

Palvelun tavoitteena on mahdollistaa ikäihmisten kotona asumista sekä tukea heidän fyysistä ja psyykkistä toimintakykyään.

–Monella asiakkaalla on ulkoilukaverin tarve ja tavoitteena liikunnan ja aktiivisuuden säilyttäminen. Isona osana on myös yksinäisyyden poisto, sanoo Linda Tuomikoski palvelua tarjoavasta Gubbe Sydänystävä Oy:stä ja toteaa Gubbe-avustajien tarjoaman juttuseuran olevan monille asiakkaille raikas tuulahdus arkeen.

GUBBE-avustaja voi tuoda myös konkreettista tukea ja apua arjen askareisiin, mutta Aino Koskiselle hänen tyttärensä Leena Niemi ehdotti Gubbe-avustajaa ulkoiluseuraksi. Vaikka Koskisella on yhä toimintakykyä ja tukiverkkoakin ihan naapurissa, yksikseen ulkoilemaan lähtö tahtoo hänen mukaansa jäädä tekemättä.

–Äiti sanoi heti, että hyvä on, minä saan ulkoiluttajan, Niemi kertoo.

Koskinen ja Musku ovat tehneet yhdessä muutakin kuin ulkoilleet, muun muassa tuolijumpanneet ja koonneet palapelejä. Niemeä ilahduttaa myös se, että aikaa seuraavalle ja hyvämuistiselle äidille on kerran viikossa vierailevasta Muskusta seuraa.

Isosta ikäerosta huolimatta Koskisella ja Muskulla on riittänyt juteltavaa, sillä kummallakin on paljon sukulaisia ja yhteisiä tuttuja Kumilassa. Toisiaan he eivät entuudestaan tunteneet, mutta heille on selvinnyt, että Muskun pappa on aikanaan ollut rakentamassa taloa, jossa Koskinen nyt asuu.

Muskun käynneistä on selvästi iloa kummallekin.

–Tämä on tuntunut hauskalta ja on ollut mukava tulla, fysioterapeutin ammatista haaveileva Musku sanoo.

KÄYNNIT Koskisen luona ovat olleet Muskulle myös opettavaisia hengähdyshetkiä irti puhelimesta.

–Olen huomannut, että vähän rauhallisemminkin voi mennä, hän toteaa tyytyväisenä siihen, että Koskisella ollessa voi hetkeksi unohtaa taukoamatta piippaavan kännykän.

Koskista Muskun havainto hymyilyttää.

Linda Tuomikosken mukaan Gubbe-toiminnassa on muutoinkin havaittu sukupolvien kohtaamisen hedelmällisyys.

–On ollut mahtava huomata, että ikäihmiset tykkäävät ja avustajat tykkäävät. Näissä tapaamisissa syntyy ihania ja arvokkaita kohtaamisia.

Tuomikosken mukaan yritys saa nuorilta paljon hakemuksia Gubbe-avustajaksi. Nuorten työllistäminen onkin hänen mukaansa toinen yrityksen tärkeistä tavoitteista. Toinen on kuntien tukeminen hyvinvointia edistävässä työssä.

Pöytyä kokeilee Gubbe-palvelua puolen vuoden ajan. Palveluun sisältyy myös vaikuttavuustutkimus. Tuomikosken mukaan näissä tutkimuksissa on muun muassa havaittu ikäihmisten liikunnan ja ulkoilun lisääntyminen.


MIKÄ GUBBE?

* Gubbe on ennaltaehkäisevä ja kuntouttava hoivapalvelu, joka tuottaa vanhus- ja vammaispalveluja koko Suomessa ja myös Ruotsissa.
* Palvelun taustalla on vuonna 2018 perustettu Gubbe Sydänystävä Oy.
* Gubbe tarjoaa muun muassa ulkoilua ja ohjattua liikuntaa, apua arjen askareisiin, kauppakäyntejä, muistin aktivoimista sekä seuraa. Palvelun vaikuttavuutta seurataan ja raportoidaan.
* Gubbe-avustajiksi pyritään palkkaamaan paikallisia nuoria. Avustajalta vaaditaan vähintään 15-vuoden ikää.
* Gubbe toimii sekä kuluttajapuolella että julkisella sektorilla.