Kirjava tonttujoukko seikkailee Himolan nuoren teatterin Joulun taika -näytelmässä

0
Tonttujoukko (Valtteri Lento, Laura Koskinen, Eino Holappa, Riikka Laine, Ulla Wärri, Heini Kallionpää, Eemil Nuortimo) odottaa innolla Päätontun saapumista. Kuva: Emmi Lovén

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneellä toimivassa Himolan teatterissa nähdään hieman poikkeuksellisesti vielä neljäs produktio tämän vuoden puolella kun Himolan nuoressa teatterissa tehdään monen vuoden jälkeen jouluaiheista teatteria. Perinteisesti lasten ja nuorten näytelmän ensi-ilta on ajoittunut vasta loppiaiselle, mutta tänä syksynä aikatauluja haluttiin muokata niin, että näytökset saadaan toteutumaan jo joulukuussa. Jouluteemaista näytelmää lähdettiinkin tunnelmoimaan ja työstämään jo kesällä.

–Kirjoitin näytelmätekstiä aika usein järven rannalla läppäri sylissäni. Oli oikeastaan aika helppoa fiilistellä joulua, ja saatoin jonkin kirjoitussession ohessa lämmittää vähän viime joululta jäänyttä glögiäkin, kertoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Paula Ahola hymyillen.

Näytelmä kertoo tontuista – sekä niistä jouluisista että muista – ja heidän pienestä seikkailustaan liittyen joulun taikaan. Se mitä se joulun taika on, pitää Aholan mukaan itse tulla katsomaan. Esitys soveltuu koko perheelle, sillä tekstistä löytyy vähän jokaiselle jotain.

–Toivotaan, että katsojat saavat nauraa, mutta kyllä tässä vähän herkistelläänkin. Joulu kun jo itsessään voi herättää monenlaisia tunteita ja nostalgisia muistoja, Ahola jatkaa.

Mukana viisi ensikertalaista

Lauantaina ensi-iltansa saavassa Joulun taika -näytelmässä esiintyy yhteensä 11 innokasta iältään 10–15-vuotiasta nuorta. Ensikertalaisia on mukana viisi ja heistä usea sai inspiraation lähteä mukaan kesällä järjestetyn teatterileirin myötä. Ohjaajan mukaan on jälleen ollut todella hienoa seurata varsinkin ensikertalaisten esiintymisrohkeuden ja itseluottamuksen kehittymistä syksyn mittaan.

–Konkareista ja ensikertalaisista on muodostunut hienosti yhteen toimiva porukka. Mainittakoon sekin, että tämän kauden näyttelijäkaartissa on tasaisesti mukana sekä tyttöjä että poikia, mikä on ihan mahtavaa, iloitsee näytelmän apulaisohjaaja Janna Kajala .

Kajala on itse ollut teatterin toiminnassa mukana vuodesta 2016 alkaen sekä kesän produktioissa että nuorten ryhmässä. Hän lähtikin apulaisohjaajan pestiin mukaan luottavaisin mielin. Myös näytelmässä esiintyvät nuoret kokevat, että joulunäytelmää on ollut hauskaa tehdä. Muiden muassa ensikertalaiset Ulla Wärri ja Eino Holappa toteavat reippaasti, että kivaa on ollut ja kivaa olisi vielä tulla uudestaankin mukaan.

Wärri kuvailee omaa Nipsu-nimistä tonttuhahmoaan ehkä vähän villiksi joulutontuksi. Holapan hahmo puolestaan on kokohaalariin sonnustautunut Autotallitonttu. Nuorten mielestä näytelmä on yksinkertaisesti todella hyvä ja siksi sitä kannattaakin ehdottomasti tulla koko perheen voimin katsomaan.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

”Tonttukorvista lähdettiin liikkeelle”

Joulunäytelmän puvustus, lavastus sekä ääni- ja valotekniikka on pääasiassa toteutettu työryhmässä toimivien aikuisten voimin. Ihan ensimmäiseksi hankittiin esiintyjille tonttukorvat ja ne ovatkin olleet harjoituksissa käytössä aina harjoituskauden alkutaipaleelta asti. Osa lavastuksessa nähtävistä joulukuusista löytyi teatterin varastosta, mutta esimerkiksi kaikki kuusten koristeet on saatu lahjoituksina ja työryhmän mukaan onkin ollut upeaa huomata miten avuliaita paikalliset ihmiset ovat olleet.

Myös työväenyhdistyksen kanssa on yhteistyö sujunut hyvin, niin kuin aina ennenkin. Himolan teatterilla ja työväenyhdistyksellä onkin yhteinen tärkeä tavoite: pitää Yläneen työväentalo käytössä ja kunnossa tulevinakin vuosina.

Emmi Lovén

Himolan nuori teatteri esittää lasten ja nuorten näytelmän Joulun taika Yläneen työväentalolla (Haverintie 28). Ensi-ilta lauantaina 2.12. klo 17. Muut näytökset sunnuntaina 3.12. klo 17, keskiviikkona 6.12. klo 13, perjantaina 8.12. klo 18, lauantaina 9.12. klo 17 ja sunnuntaina 10.12. klo 13.


 

Tukikalenterilla varoja lasten ja nuorten koulutukseen

PÖYTYÄ/Yläne. Himolan teatteri haluaa tukea nuoria harrastajiaan järjestämällä heille ensi vuonna koulutusta teatterialan ammattilaisten johdolla. Toiminnalla pyritään tarjoamaan lapsille ja nuorille mahdollisuuksia kehittää ja laajentaa omaa osaamistaan teatteriharrastuksen parissa. Teatterin tavoitteena on toteuttaa koulutukset paikallisesti ja osallistujille maksuttomasti ja siitä syntyikin idea Satujen aika -tukikalenterin toteuttamiselle.

A4 -kokoisessa seinäkalenterissa seikkailee hahmoja yhteensä 12 eri sadusta. Kuvien satuhahmoina nähdään Himolan nuoren teatterin esityksistä tuttuja näyttelijöitä.

Kalenteri on mahdollista tilata Joulun taika -näytösten yhteydessä, teatterin somekanavilta löytyvän tilauslinkin kautta tai ottamalla yhteyttä Himolan teatteriin.

Tukikalenterin hinta on 20 euroa ja sen tuotto käytetään kokonaisuudessaan nuorten näyttelijöiden koulutukseen vuonna 2024.