Kunnat keskittyvät sivistykseen

0

Kohta vuoden voimassa ollut sote-uudistus teki kunnista lähinnä sivistyspalveluiden tarjoajia. Muutos on suuri. Kunnat syntyivät alunperin sosiaali- ja terveyspalveluiden ympärille ja niiden osuus oli vähintäänkin puolet kunnan menoista. Jos tukipalvelut lasketaan mukaan, esimerkiksi Pöytyällä 75 prosenttia kunnan menoista liittyy nyt sivistykseen.

Sivistyspalveluiden rakenteet alkavat Pöytyällä olla kiivaan rakennusvaiheen jälkeen kunnossa. Ensi vuonna onkin tarkoitus keskittyä liikuntapaikkojen ehostamiseen. Liikuntapaikkojen merkitys hyvinvoinnin ylläpitäjinä tiedetään hyvin. Niiden merkitys kunnille on entistä suurempi, sillä hyvinvoinnin edistäminen kuuluu edelleen kunnille.

Pöytyän taloustilanne näyttää ensi vuoden lukujen osalta ihan kohtuulliselta, mutta pidemmällä tähtäimellä talouden ennustaminen on vaikeaa. Suuren kysymysmerkin kuntatalouden ylle luovat nyt Varhalla vuokralla olevat sote-kiinteistöt. Varha voi ryhtyä purkamaan sopimuksia vuonna 2026. Keväällä todennäköisesti saadaan esimakua siitä, kuinka paljon sote-kiinteistöjä kaatuu Auranmaalla kuntien syliin ja kuinka kauas palvelut karkaavat.

Palveluverkon linjauksilla tulee olemaan suuri merkitys paitsi kuntataloudelle suoraan, myös maaseudun elinvoiman kannalta välillisesti. Jos matka lähimpään sote-keskukseen venyy hyvin pitkäksi, se vähentää alueen vetovoimaisuutta – varsinkin jos tilalle ei saada muita toimivia palvelumuotoja kuten liikkuvia palveluja.